Nopirku kūpinātu gaļu ar derīgu termiņu, bet izrādījās veca!

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vai drīkst ēst pārtiku, kurai beidzies derīguma termiņš? Kāds TVNET lasītājs norāda, ka dažkārt lietojis produktus, kuru termiņš ir beidzies, bet to garša bijusi laba. Savukārt Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāve akcentēja, ka pārtika, kurai beidzies derīguma termiņš, nav derīga lietošanai uzturā.

TVNET lasītājs rakstīja, ka vēlas dalīties savā pieredzē un redzējumā par derīguma termiņiem pārtikas produktiem. Viņš kādu laiku strādāja vienā no lielajiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem.

«Gribu teikt, ka t.s. ražošanas datums nemaz nav ražošanas datums, bet gan datums, kurā esošā produkcija tiek nosūtīta uz tirdzniecības vietām. Es pieļauju, ka tāda prakse ir ja ne lielākajai daļai pārtikas ražotāju, tad daudziem jau nu noteikti. Padomājiet paši, ja uzņēmumam ir daudzi desmiti kūpinājumu veidi, tad katru dienu tie jākūpina pa mazām porcijām.

To pat teorētiski nav iespējams izdarīt ar uzņēmumā esošajām krāsnīm, un nav arī ekonomiski izdevīgi darbināt krāsni, kad tajā ir tikai daži desmiti kilogramu produkcijas.

Realitāte ir tāda, ka

krāsns ir piekrauta pilna un tad nedēļas gaitā realizēta ar norādi, ka katru dienu it kā svaigs kūpinājums ar jaunu derīguma termiņu.

Man grūti izprast Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) rīcību, kad viņi vai nu to «neredz»/tēlo muļķi, vai tāda rīcība tomēr ir legāla (visticamāk, jau ka nē), bet jebkurā gadījumā klienti tiek maldināti.

Ņemot vērā šo man zināmo faktu un citu dzīves pieredzi, ko guvu, strādājot par bārmeni, es teiktu, ka produkts vairs nav lietojams uzturā, ka tas jau ir samaitājies, nevis tad, kad beidzies iedomātais realizācijas termiņš.

Piemēram, bārā laiku pa laikam gadījās, ka alus mucā saskāba, nesagaidījis derīguma termiņa beigas. Var jau būt ka alusbrūzis arī šmugulējies ar termiņiem, tāpēc alus it kā priekšlaicīgi samaitājies, bet jebkurā gadījumā es tādu alu klientam netirgošu, teikdams: «Ko viebies, derīguma termiņš ir derīgs, tā kā dzer tikai!»

Un citos gadījumos, kad, tieši otrādi, alum termiņš it kā beidzies, bet pēc garšas viņam nav it nekādas vainas, tika nomainīta birka un alus iztirgots. Un es nemocījos sirdsapziņas pārmetumos, ka es klientiem būtu ko sliktu iesmērējis, jo tas alus tiešām bija vēl labs!

Neuzskatu, ka labs produkts būtu jānoraksta tikai tāpēc, ka kaut kāds iedomāts cipariņš ir nepareizs.

Te gan jāteic, ka alum vienkāršāki noteikt, vai tas samaitājies vai ne, to momentā pēc garšas var pateikt. Ar desām tomēr ir citādi. Tur tā robeža starp vecu un nolietotu produktu ir vairāk izplūdusi.

Un kāds derīguma termiņš var būt vecai gaļai, ja to izmērcē konservantos un stiprās marinādēs un nokūpina? Es varu apgalvot, ka 80% cilvēku pat i nenojautīs, ka viņiem tiek iesmērēta reiz veca gaļa.»

Savukārt PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere TVNET skaidroja, ka derīguma termiņš ir laika posms starp produkta ražošanas datumu un datumu, līdz kuram produkts ir drošs lietošanai uzturā.

Pārtikas produktu derīguma termiņus nosaka pats pārtikas produkta ražotājs,

nepieciešamības gadījumā veicot normatīvajos aktos noteiktos pētījumus. Piemēram, paredzētajā produkta uzglabāšanas laikā nosakot produktu organoleptiskās, fizikāli - ķīmiskās īpašības (pH, mitrums, sāls daudzums u.c. ). Ja nepieciešams, veic papildu pētījumus, nosakot mikrobioloģiskos un ķīmiskos rādītājus.

PVD pārstāve atgādināja, ka ražotājs ir pilnībā atbildīgs par saražotās preces kvalitāti un nekaitīgumu, tostarp – derīguma termiņa noteikšanu.

Pārtika, kurai ir beidzies derīguma termiņš, nav derīga lietošanai uzturā

,un pārtikas tirdzniecības uzņēmumam tā jānosūta iznīcināšanai.

Par gadījumiem, kad ir aizdomas par krāpšanos ar derīguma termiņiem, t.i., tiek veikta to nepamatota pagarināšana, cilvēki aicināti ziņot PVD, norādot precīzu informāciju par uzņēmumu, kurš pieļauj pārkāpumus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu