Tiesībsargs sniedzis viedokli par darbinieka un darba devēja sarunu slepus ierakstīšanu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Tiesībsarga birojs pērn ir sniedzis viedokli par darbinieka un darba devēja sarunu slepus ierakstīšanu un šādas darbības atbilstību privātās dzīves aizskārumam, lasāms tiesībsarga ikgadējā ziņojumā Saeimai par biroja aktivitātēm un paveikto 2015.gadā.

Saistībā ar darbinieka un darba devēja slepus ierakstīšanu, lai ierakstu lietotu savu tiesību aizsardzībai mobinga pierādīšanai, viedokli bija lūgusi Datu valsts inspekcija.

Tiesībsargs atzinis, ka tas var tikt pieļauts atsevišķos gadījumos, bet nevar izdarīt abstraktu konstatējumu, neveicot konkrētā gadījuma un apstākļu noskaidrošanu.

«Darbinieka slepena savu un darba devēju sarunu ierakstīšana, neinformējot darba devēju par to, lai šo ierakstu vēlāk varētu izmantot kā pierādījumu, vēršoties Valsts darba inspekcijā vai tiesā savu kā darbinieka tiesību aizsardzības nodrošināšanai, atsevišķos gadījumos un pie konkrētiem apstākļiem būtu attaisnojama,» paudis tiesībsargs.

Būtu jāvērtē, kādos apstākļos ierakstīšana notikusi, kādiem nolūkiem, vai pastāvēja cits veids, kā pierādīt pārkāpumu, vai nav notikusi ierakstītās personas pārlieku provocēšana.

Tiesībsargam ik gadu Saeimai ir jāsniedz ziņojums par paveikto dažādu tiesību jomās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu