Rīgas domes opozīcija: NĪN pārrēķināšanu atlika koalīcijas interesēs - deputātus pašus skāra izmaiņas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pārejas posms nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) aprēķināšanai noteikts un iespēja vēl līdz februāra beigām deklarēt savu dzīvesvietu Rīgā rasta pašu domes valdošās koalīcijas deputātu interesēs, šādu viedokli paziņojumā medijiem pauž opozīcijas deputāts Valdis Gavars (V).

«Jau 15.janvārī rakstīju vēstules domes vadībai, aicinot izrādīt pretimnākšanu tiem cilvēkiem, kuri decembra pēdējās dienās centās piedeklarēties savā īpašumā, bet tehnisku apsvērumu dēļ to nespēja, jo nestrādāja elektroniskās deklarēšanās vietne portālā «latvija.lv«. Drīz vien saņēmu birokrātisku atteikumu, kas pamatots ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes atbildību par elektroniskās deklarēšanās iespēju, tātad domei daļa nekāda, ieinteresētība palīdzēt vēl mazāka, lai tik iedzīvotāji maksā,» pauž Gavars.

Viņš noskaidrojis, ka lēmums septiņas reizes palielināt NĪN par ēku negaidīti skāris arī vairākus valdošās koalīcijas deputātus, tādēļ pagājušajā nedēļā pieņemts lēmums deklarēšanās periodu pagarināt līdz 29.februārim.

«Kā jau vienotā un nesatricināmā balsošanas mašīnā paredzēts, viņi nobalsoja par izmaiņām nekustamā nodokļa aprēķināšanas kārtībā, neiedziļinoties, par ko balso. Un, re, izrādās, ka vairākiem deputātiem pašiem nu būs jāmaksā lielais nodoklis, ko pirms tam nebija apjautuši,» uzskata opozicionārs.

Viņš min, ka pašvaldības «attieksmi pret rīdziniekiem un kvalifikācijas trūkumu apliecina kārtējā ņirgāšanās par nodegušās un nojauktās ēkas Buru ielā 9 bijušajiem dzīvokļu īpašniekiem». «Dabā ēkas vairs nav, bet kadastra reģistros vēl eksistē, un cilvēkiem, kuriem jau tā ir atņemts un nojaukts viņiem piederošais īpašums, bez tiesībām to atjaunot, tiek pieprasīts par to maksāt nekustāmā īpašuma nodokli. Turklāt vairākiem iedzīvotājiem septiņas reizes palielināto nodokli par ēku, jo tajā viņi taču vairs nav deklarējušies,» savā paziņojumā skaidro Gavars.

Kā ziņots, Rīgā līdz šī mēneša beigām tiks noteikts pārejas posms NĪN aprēķināšanai, par to 3.februārī tikšanās laikā vienojušies vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK) un Rīgas mērs Nils Ušakovs (S).

Gerhards šādu Rīgas pašvaldības pretī nākšanu novērtējis atzinīgi, aģentūru LETA informēja ministra padomnieks Oskars Vizbulis. Pēc ministra domām, tas ir būtiski, jo daudziem Rīgas iedzīvotājiem tehnisku iemeslu dēļ pagājušā gada beigās un šī gada pirmajās dienās nebija iespējas piedeklarēt savu dzīvesvietu Rīgā.

Ušakovs uzsver, ka lēmums par pārejas perioda ieviešanu ir pieņemts sabiedrības interesēs, ministrijai un pašvaldībai kopīgi izvērtējot situāciju, juridiskos un tehniskos aspektus, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā. Viņš arī vērš uzmanību, ka paziņojums par NĪN aprēķinu var tikt izsūtīts ar nelielu novēlošanos, pēc 15.februāra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu