Latkovskis: Jaunajam premjeram jāpanāk «mazāk un lēnāk» bēgļu Latvijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Jaunajam premjeram Mārim Kučinskim (ZZS) būs jāsaka stingrs «nē» ne tikai nākamajai bēgļu uzņemšanas kvotai, bet arī jāpanāk izmaiņas bēgļu uzņemšanas grafikā, lai Latvija uzņemtu «mazāk un lēnāk», šādu viedokli «Neatkarīgajā» paudis Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis (VL-TB/LNNK).

«Manuprāt, pēc pirmajiem desmit divdesmit uzņemtajiem bēgļiem, ja atradīsies braukt gribētāji, vajadzētu iepauzēt un skatīties, kā praksē tiekam galā,» izteicies politiķis, «šobrīd ir milzu kaislības, īsti nesaprotot, par ko, kas ir saprotama reakcija, jo Eiropā radītais haoss imigrācijas politikas trūkuma dēļ pārnests arī uz šejieni. Protams, būs problēmas, programmas ir uzbūvētas teorētiski, viena ministrija ar otru īsti nesadarbojas. Teorētiski, bēgļi var būt ļoti dažādi - analfabēti, kāds mums jau gadījies, vai ļoti augsti izglītoti. Ir atšķirība, vai tie ir patiesi bēgļi, pateicīgi un pieticīgi, kas grib Latvijā iedzīvoties, vismaz uz patvēruma laiku, vai tranzītbēgļi, kādu varētu būt vairākums.»

Latkovskis uzsvēris, ka Eiropā kopumā bēgļu sadales kvotu projekts nepildās un grafiku kavē ne tikai Latvija. «Es šo sistēmu neredzu kā risinājumu, bet dažādu iemeslu dēļ mēs nevaram pateikt simtprocentīgu «nē«. Pirmām kārtām Latvija nav pasargāta no pēkšņa, liela patvēruma meklētāju skaita pāri austrumu robežai. Dažkārt varam brīnīties, ka tāda plūsma līdz šim nav organizēta - tāda var izveidoties gan dabiskā ceļā, gan to var uzorganizēt mūsu nedraugi.»

«Ja gribam palikt ES, nevaram gluži teikt, ka pilnīgi nepalīdzam kļūdu novēršanā, kas Eiropas migrācijas politikā ir. Nav jau teikts, ka visi patvēruma meklētāji obligāti jāintegrē - daļa būs jādeportē. Mēs nevaram kā Kurzemes cietoksnī ilgi noturēties, atšaudīties, ja kopumā karš Eiropā ir zaudēts. Šis jautājums jārisina globālā līmenī,» spriedis deputāts.

Lai risinātu bēgļu problēmu, Latkovskis domā, ka nepieciešams stiprināt Eiropas robežas, kam pašlaik redzamu panākumu neesot. «Turcija nav ieinteresēta paturēt bēgļus pie sevis, cilvēku kontrabanda nav apkarota. Mūžīgi jautrais Junkera kungs, manuprāt, ne tikai neveiksmīgi risina migrācijas krīzi, bet apšaubu, vai vispār ES šobrīd ir spējīgs vadītājs. Otra galējība ir pilnīga fobija vai ļoti radikāla nostāja.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu