Kučinska valdība pagaidām nevirzīs revolucionāras pārmaiņas, bet strādās pie labi zināmiem neatliekamiem darbiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Topošā valdība negrasās uzreiz pieteikt revolucionāras pārmaiņas, taču valdībai ir svarīgi strādāt kā vienai komandai, lai veiktu nepieciešamās reformas un strādātu pie labi zināmiem neatliekamiem darbiem, šodien Saeimas sēdē sacīja Ministru prezidenta amata kandidāts Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš norādīja, ka valstij nav vajadzīgi lieki satricinājumi, tai pašā laikā politiķi arī nedrīkst pieļaut, ka valsts pārvaldīšana tiek raksturota ar tādiem vārdiem kā «sastingums un stagnācija».

Premjera amata kandidāts akcentēja, ka nepieciešamās reformas «vārošas» guļ uz valdības galda. Jau gadiem ilgi tiek runāts par reformām tautsaimniecībā, veselībā un izglītībā, bet lēmumi netiek pieņemti. Tas saistīts ar izpildvarai trūkstošo politisko gribu, pauda premjera amata kandidāts.

«Nepieņemot lēmumus, mēs samazinām savu starptautisko konkurētspēju, veicinām Latvijas iedzīvotāju aizbraukšanu un līdz ar to veselu novadu depopulāciju. Mēs tikai vērojam un ar savu pasivitāti veicinām savas valsts pamatu sairšanu,» savā runā norādīja premjera amata pretendents. Kritizējot jau sen iedibināto sistēmu ministriju līdzšinējā darbībā, Kučinskis teica, ka augstākais punkts šajā «feodālajā modelī» bija aicinājums partijām «pamodināt savos ministros zvērus, kas cīnītos par budžetu».

Premjera amata kandidāts akcentēja, ka valdībai jābūt komandai, kas strādā visas sabiedrības, nevis dažādu politiskajai elitei vairāk vai mazāk pietuvinātu interešu grupu labā. Viņš atgādināja, ka topošās valdības deklarācijā ir definētas piecas prioritātes - tautsaimniecības stiprināšana, valsts drošība un nacionālā identitāte, demogrāfiskās situācijas uzlabošana, reformas izglītībā un zinātnē un reformas veselības aprūpē. Politiķis gan piebilda, ka šīs prioritātes nevar sakārtot hierarhiskā secībā un jāņem vērā šo jomu savstarpējā saistība.

«Mums jābūt pārliecinātiem arī par valsts drošību. Drošība ir un būs mūsu valdības politikas stūrakmens. Manis vadītā valdība neiet aizpildīt ministru amatus, valdības mērķis ir panākt straujāku ekonomisko izaugsmi, īstenot reformas izglītības un veselības aprūpes nozarēs. Tās ir lietas, kas, tēlaini sakot, «vārās» uz valdības galda. Tās nedrīkst nolikt malā, izliekoties, ka ir kas svarīgāks. Vairs ne,» runā no Saeimas tribīnes sacīja Kučinskis.

Ministru prezidenta amata kandidāts arī norādīja, ka valdības deklarācijā netiek piedāvāts koncentrēties uz atsevišķu nozaru jeb ministriju interesēm, bet gan uz kopīgo mērķi, kas nedrīkst būt vienas ministrijas monopols. Politiķis apzinoties, ka tā ir citāda koalīcijas darba sistēma nekā līdz šim. «Apkarojot viens otru, mēs zaudējam paši savu politisko jaudu un vairojam vēlētāju nihilismu attiecībā pret partijām,» par nesaskaņu negatīvajām sekām brīdināja premjera amata pretendents.

Viņš gan uzsvēra, ka šāds vērojums ir jau sen un nav jāuztver kā pārmetums līdzšinējās Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) vadītājai valdībai. Kučinskis pateicās Straujumai par doto ieguldījumu un norādīja, ka no viņas ir iespējams mācīties.

Kučinskis arī pateicās Valsts prezidentam Raimondam Vējonim par doto uzticību ļaut veidot valdību un vēlēja prezidentam veselību un panākumus.

Pašlaik norisinās Saeimas ārkārtas sēde, kurā deputātiem būs jālemj par Kučinska topošās valdības apstiprināšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu