Vējonis: Man ir kauns, ka Igaunijā budžets ir lielāks par 10 miljardiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Man ir kauns, ka Igaunijā budžets ir lielāks par desmit miljardiem eiro, bet mums - it kā lielākai valstij ar lielāku ekonomiku, ir pāri septiņiem miljardiem, tā intervijā žurnālam «Ir» pauž Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Komentējot tā dēvēto «Panamas lietu», prezidents uzsver, ka ir slikti, ka kāds mēģina nodokļus optimizēt, bet jāpaskatās uz sevi tepat Latvijā.

«Mēs optimizējam nodokļus nepārtraukti

- ēnu ekonomika ir vismaz 24% no iekšzemes kopprodukta, kur pusi veido pievienotās vērtības nodokļa optimizēšana un pusi - algas saņemšana aploksnēs.

Ja paņemam naudas masu, kas nodokļos nav samaksāta, tad patiesībā problēma ir daudz lielāka savā valstī nevis Panamā.

Esam [nodokļu neiekasēšanas] līderi starp Baltijas valstīm. Man ir kauns, ka Igaunijā budžets ir lielāks par desmit miljardiem, bet mums - it kā lielākai valstij ar lielāku ekonomiku, ir pāri septiņiem miljardiem. Teikšu, kā ir - tas rīvē kantes,» komentē Vējonis.

Viņš akcentē, ka

nodokļu maksāšana ir jautājums par valsts pastāvēšanu.

«Ja gribam drošību, medicīnu, izglītību, tam vajag nodokļu masu. Tas būtu katra pilsoņa, jebkura darba ņēmēja, jebkuras kompānijas pienākumus pirmām kārtām samaksāt nodokļus. Ja strādā Latvijā, tad Latvijā jāmaksā nodokļi,» intervijā norāda prezidents.

Vējonis arī uzsver, ka

Latvijas potenciāls ir daudz lielāks.

«Piekrītu Ārvalstu investoru padomei - caur dažādām shēmām, maksātnespējām, nodokļu nemaksāšanām lielas summas nenonāk budžetā. Ja to visu varētu ierobežot,

budžetam vajadzētu būt lielākam nekā Igaunijā, tad varētu bez īpašām galvassāpēm runāt par atbalstu izglītībai, zinātnei, veselībai, kultūrai un visam pārējam,»

viņš norāda.

Vaicāts, ko atbildētu tiem, kuri apgalvo, ka tik grandiozas pievienotās vērtības nodokļa shēmas nav iespējamas bez politiskā jumta, prezidents saka, ka ir viegli izteikt kritiku, bet, «ja tu zini un esi pats iesaistīts kādās shēmās, nu tad sniedz informāciju dienestiem, nevis baudi augļus no tās sistēmas».

«Mēs kritizējam daudz ko, bet saņemt aploksnē algas - to uztveram kā dzīves normu.

Varam kritizēt citus, bet, kad pašam ir izdevīgi, tad paklusēt. Jābūt daudz aktīvākiem - ja tādas lietas redzam vai paši esam iesaistīti, tad ir jāpārtrauc un jāinformē attiecīgie dienesti. Citādi no ēnu ekonomikas ārā netiksim,» pārliecināts Vējonis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu