TVNET direktors: Mūsu brīvība slēpjas iespējā kļūdīties

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Sveicot Latvijas iedzīvotājus 4.maijā, dienā, kad tika nobalsots PAR Latviju, TVNET piedāvā sarunu ar ziņu portālam īpašu cilvēku – TVNET direktoru Ivaru Baulu.

Ko tev gan kā Latvijas iedzīvotājam, gan kā vadošā ziņu portāla Latvijā direktoram nozīmē šis datums, šie svētki?

Valsts svētki man nozīmē viena dzīves posma beigas un jauna sākumu. Paskaidrošu - kad es biju mazs, bija Padomju Savienības laiks, bet apmēram 12 gadu vecumā viss sāka strauji mainīties, tādēļ

es ļoti novērtēju to, kas mums ir šobrīd - ka nav piespiedu lietas jārunā un jāpauž, bet varam dzīvot Latvijā, lai arī mazā un vienkāršā, bet ļoti skaistā vietā.

4.maijs ir PAR diena. Diena, kad ne tikai tika nobalsots PAR Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu, bet arī PAR iespēju brīvi domāt, PAR izvēles iespējām, PAR brīvo informāciju, kas mums pieejama, arī PAR preses brīvību. Cik mediji vispār Latvijā ir brīvi, tiesīgi runāt, paust viedokli? Cik nozīmīgi tas ir tev? Cik nozīmīgi tas ir Latvijas iedzīvotājiem?

Es domāju, ka Latvijā mediji ir ļoti brīvi. Domāju, ka tam ir nozīme tajā aspektā, ka mēs kā vienkārši cilvēki nevaram apjēgt pasauli kopumā, mēs nevaram redzēt visu, kas notiek Saeimā, nevaram zināt visu, ko domā mūsu kaimiņi, vai saprast arī citas lietas, un tādēļ medijs ir tāds kā vidutājs, kas mums parāda bildi. Tā bilde var būt nepilnīga. Es gribu teikt, ka mums ir brīvi mediji, bet tas nenozīmē, ka tie ir pilnīgi. Nē, mūsu medijiem ir kur augt, tostarp arī mums pašiem - mums ir kur augt un mainīties.

Tā mūsu brīvība slēpjas iespējā kļūdīties!

Mēs varam kļūdīties, un mūs par to nenošaus kā Ziemeļkorejā vai neaizsūtīs uz Sibīriju kā citos laikos, vai nepiekaus uz ielas kā mūsu lielajā kaimiņvalstī. Es domāju, ka tā ir tā brīvība ļoti lielā mērā.

Kāda, tavuprāt, ir tā reālā situācija Latvijā - vai mēs droši varam apgalvot, ka esam brīvi un neatkarīgi?

Tas vārds brīvība! Latvija noteikti nav tādā ziņā brīva kā Anglija. Anglija var izvirzīt savus nosacījumus Eiropai, Anglija ir modernās Eiropas šūpulis daudz lielākā mērā nekā Vācija, tieši Čērčils ar savu spēku faktiski ir licis pamatus Eiropas Savienībai netiešā veidā. Tādā veidā Latvija noteikti nav brīva. Latvija ir vai nu brīva ar Eiropu, vai nebrīva ar kādu citu pusi. Tas ir vairāk par ģeopolitisko situāciju.

Bet kā cilvēki, domāju, jā, mēs esam daudz brīvāki kā jebkad.

Šogad ir Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanas 26. gadadiena, tomēr jāsaka, ka tikai pēdējo gadu laikā iedzīvotāji tiek aicināti jaunatklāt šo svētku būtību, tie netiek svinēti kā, piemēram, 18. novembris. Vai šādi svētki ir kas tāds, ko ir jāiemāca svinēt?

Domāju, ka noteikti! Šie svētki mums ir ļoti svarīgi, kā jaunas Latvijas dzimšana. Domāju, ka ir jāpievērš liela uzmanība šiem svētkiem. Tas ir arī mūsu kā mediju galvenais pienākums.

Pirms vairāk nekā 15 gadiem tu spēri ārkārtīgi drosmīgu soli. Brīdī, kad Latvijā iedzīvotāji tikai tikko sāka apgūt internetu, tu nolēmi, ka jāveido ziņu portāls. Par ko domāji, radot TVNET, un vai tev nebija bail?

Bail bija ļoti. Lēmums kā tāds 23 vai 24 gadu vecumā jau nebija, tas vairāk bija kā laika gars. Toreiz viss ar internetu sākās, un ko tad es - jauns cilvēks ar tām avīzēm... Tad tas internets bija vienīgā atbilde uz tādu jautājumu.

Vai varētu teikt, ka 4.maijs Latvijas vēsturē kalpojis kā palīginstruments arī ziņu portāla TVNET radīšanā?

O, jā! Es domāju, ka Latvijā būtu liels «Sputņik» šobrīd, ja mēs 4. maijā nebūtu šādu soli spēruši.

Un nevar apgalvot, ka demokrātija ir pareiza, kurā mēs dzīvojam. Kas tikai mums nav bijis, kādas valsts izzagšanas afēras un kādas netaisnas lietas. Es uzskatu, ka tas vienkārši ir augšanas process, kuram mēs kā valsts esam gājuši cauri. Daudzi cilvēki saka, ka caur to Latvijas brīvvalsts viņu acīs ir zaudējusi vērtību. Proti, «ir notikusi valsts izzagšana, to jau mēs pie barikādēm nezinājām, būtu zinājuši, nebūtu gājuši.» Nu kā tā var vispār runāt? Tas ir tik apkaunojoši. Jo mūsu demokrātijas lieta ir tā spēja kļūdīties, spēja augt, tas, ka mēs kā cilvēki esam nepilnīgi. Tā lielākā nepilnība slēpjas tādos autoritāros režīmos, kuros kāds domā, ka viņš ir pilnīgs un radījis pilnīgu sistēmu, un tajā sistēmā visi domā vienlīdz pilnīgi. Es domāju, ka tas ir vienīgais ceļš Latvijai.

Tavs novēlējums Latvijas iedzīvotājiem, ne tikai svinot 4.maiju, bet arī dzīvojot brīvu dzīvi.

Es tiešām novēlētu Latvijas iedzīvotājiem paskatīties uz Šveici. Tādēļ, ka Šveice ir mums ļoti līdzīga. Tā ir maza, atrodas starp milzīgām lielvarām, bet tā ir ļoti veikla un viltīga un arī šobrīd neiet nevienā pavadā. Es novēlu Latvijai būt tādai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu