Arī Rīgas grāmatnīcās atrodami «bibliogrāfiski atkritumi» ar meliem par situāciju Ukrainā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Ukrainas Hibrīdkara pretestības biroja dibinātāju Jevgēniju Magdu nepatīkami pārsteidzis tas, ka arī Rīgas grāmatnīcās atrodami «bibliogrāfiski atkritumi» ar meliem par situāciju Ukrainā. Jau ziņojām, ka Igaunijas divi lielākie grāmatnīcu tīkli no veikalu plauktiem atsaukuši grāmatas, kuros apmelota Ukraina un attaisnota Krievijas agresīvā ārpolitika.

Grāmatas ir viens no Krievijas maigās varas instrumentiem, piebilda Magda.

Eksperts Austrumeiropas politikas pētījuma centra (APPC) Rīgā organizētajā seminārā «Nevalstisko organizāciju un mediju loma hibrīdkarā. Ukrainas pieredze divus gadus pēc Krievijas iebrukuma» skaidroja, ka Ukraina par Krievijas hibrīdkara upuri kļuva laikā, kad Krievijas prezidents Vladimirs Putins turpina runāt par krievu un ukraiņu tautām kā par brāļu tautām.

«Saprotiet, to var salīdzināt ar krokodila asarām. Agresora valsts turpina runāt par abām tautām kā par brāļiem,» sacīja eksperts. Viņš norādīja, ka hibrīdkarš ievērojami atšķiras no ierastā kara un šajā gadījumā nav sagaidāma Krievijas kapitulācija.

«Krievija prasmīgi izmanto maigā spēka elementus savā darbībā. Piemēram, Rīgā esošajā «Polaris» grāmatnīcā manīju lielisku grāmatu par Krievijas propagandu Baltijas valstīs, taču dažādu bibliogrāfisku atkritumu par situāciju Ukrainā bija daudz vairāk,» atzīmēja Magda.

Magda pauda viedokli, ka Krievija sākotnēji sagaidījusi, ka pēc Krimas okupācijas pārējā Ukraina vienkārši sabruks, taču tas tā arī nav noticis. «Un esmu pārliecināts, ka mani kolēģi būs gatavi dalīties ar savām zināšanām, lai šādus scenārijus neatkārtotu arī citās valstīs. Krievija teicas novājināt Eiropas Savienību,» uzskata Ukrainas Hibrīdkara pretestības biroja dibinātājs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu