Reirs: Stambulas konvencija ir nozīmīgs instruments cīņā pret vardarbību

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Stambulas konvencija ir nozīmīgs instruments cīņā pret vardarbību, uzsvēris labklājības ministrs Jānis Reirs («Vienotība»).

Tieslietu ministrija piektdien publicējusi juridisko analīzi par Stambulas konvencijas iespējamo ietekmi uz Latvijas tiesību sistēmu, kurā zvērinātas advokātes Ingas Kačevskas birojs sniedzis atzinumu, ka Latvijai nevajadzētu parakstīt Stambulas konvenciju pat ar vienpusējas deklarācijas pievienošanu.

Labklājības ministrs uzsvēris, ka pievienošanās Stambulas konvencijai ir nozīmīgs solis ne vien vardarbības pret sievieti izskaušanai, bet arī diskusijas uzturēšanai par vardarbību ģimenē.

«Atzinīgi vērtējama arī Stambulas konvencijas ietekme uz praktisko instrumentu izveidi vardarbības ģimenē novēršanai. To ietvarā Latvija jau ir radījusi īpašu programmu vardarbības veicēju rehabilitācijai, kā arī vienkāršotai vardarbības veicēju nošķiršanai no vardarbībā cietušajiem, kā arī organizējusi sociālo darbinieku, pašvaldības policijas un tiesu speciālistu apmācības veiksmīgai jauno instrumentu pielietošanai,» uzskaita ministrs.

Jau ziņots, ka koalīcijas partijas aprīļa vidū paziņoja, ka atbalstīs Latvijas pievienošanos Stambulas konvencijai, taču tādā apmērā, kas nav pretrunā ar Satversmi. Strīdi ir par ģimenes definīciju, jo konvencija runā par «sociālo dzimumu» jeb «gender».

Latvija, paužot savu atbalstu Stambulas konvencijai, varētu pievienot dokumentu, kas nosaka, ka Latvija atbalsta un ir gatava ievērot konvencijas saturu, tiktāl kamēr konvencija nav pretrunā Satversmei, iepriekš pauda partiju pārstāvji.

Iepriekš Labklājības ministrija prognozēja, ka Latvija Stambulas konvenciju varētu parakstīt 2016.gadā, bet to ratificēt 2018.gadā.

Eiropas Savienības (ES) Pamattiesību aģentūras 2014.gada pētījums liecina, ka fizisku vai seksuālu vardarbību no esošā vai bijušā partnera savas dzīves laikā Latvijā piedzīvojuši 32% sieviešu, bet no partnera psiholoģiskās vardarbības cietuši 60% sieviešu. Latvijā ir ES valstu vidū augstākais iedzīvotāju tolerances līmenis pret vardarbību privātajā sfērā, jo 66% iedzīvotāju uzskata, ka vardarbība pret sievietēm ir nepieņemama un tai ir jābūt sodāmai, salīdzinot ar ES vidējo rādītāju – 84%, liecina «Eurobarometer» 2010.gada dati.

2015.gadā Valsts policija uz izsaukumiem saistībā ar ģimenes konfliktiem izbrauca vidēji 20 reizes dienā. 2014.gadā 123 sievietes mēģināja izdarīt pašnāvību pēc pārciestas vardarbības vai konflikta ar ģimenes locekli, partneri vai draugu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu