Piebalgs uzskata, ka Latvijā jāatjauno obligātais militārais dienests

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Politiskās partijas «Vienotība» priekšsēdētāja amata kandidāts Andris Piebalgs un bijušais eirokomisārs uzskata, ka Latvijā ir nepieciešams atjaunot obligāto militāro dienestu, kā arī armijā jāļauj dienēt visiem tiem, kuri to vēlas.

Piebalgs pirmdien «Vienotības» priekšsēdētāja amata kandidātu debatēs Rēzeknē norādīja uz ASV Republikāņu partijas iespējamā kandidāta prezidenta amatam Donalda Trampa pausto skepsi par karaspēka klātbūtni Baltijas valstīs. «Ja to uzskatīs ASV, tad arī pārējās NATO valstis tā uzskatīs. Ņemot vērā šo risku, mums ir jāiet uz obligātā [militārā] dienesta [atjaunošanu]. Tikai iesaistot katru mēs varam aizsargāt valsti,» sacīja politiķis.

Piebalgs arī atzina, ka arī pats būtu ar mieru kļūt par rezervistu, iepirkt nepieciešamo ekipējumu un nepieciešamības gadījumā piedalīties valsts aizsardzībai. Savukārt dalībai Zemessardzē Piebalgam pietrūkstot laika.

Tāpat «Vienotības» priekšsēdētāja amata kandidāts uzsvēra, ka mūsdienās karadarbības vešana ir mainījusies un tādēļ būtu jāļauj dienēt armijā tiem cilvēkiem, kuri to vēlas - arī tādiem, kas, iespējams, nevarētu izpildīt visus nepieciešamos fiziskos normatīvus. «Latvijai ir jāizmanto visu cilvēku potenciāls - jāparāda, ka nopietni esam pret draudiem,» sacīja Piebalgs.

Savukārt otrs kandidāts - Eduards Smiltēns - pauda pretēju viedokli, uzsverot, ka pilnībā mainīt ASV ārpolitiku ir ļoti sarežģīti un Latvijā nav jāatjauno obligātais militārais dienests. Smiltēns uzsvēra, ka obligātā militārā dienesta atjaunošana prasītu ievērojamus budžeta izdevumus un nāktos aizmirst par veselības un izglītības nozarēm. Tāpat Smiltēns pauda uzskatu, ka ir svarīgi ieguldīt Zemessardzes un Jaunsardzes attīstībā un stiprināšanā, jo šīs būs tās organizācijas, kuras krīzes laikā sagatavos iedzīvotājus pretestībai iespējamam agresoram.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Rēzeknē pirmdien turpinās partijas «Vienotība» priekšsēdētāja kandidātu - Smiltēna un Piebalga - publisko debašu cikls, aģentūra BNS uzzināja partijā. Debates tiek rīkotas piecu Latvijas reģionu pilsētās: 10.maijā Cēsīs, 16.maijā Rēzeknē, 18.maijā Liepājā, 25.maijā Jelgavā, 1.jūnijā Rīgā. Pirmā diskusija Cēsīs notika Vidzemes Koncertzālē «Cēsis».

Debates Rēzeknē tiek veltītas drošības un starptautiskajiem, kā arī sociālajiem jautājumiem, savukārt 25.maijā Liepājā iecerētas diskusijas par tautsaimniecības attīstību, ekonomiku, nodarbinātību, migrāciju un demogrāfiju.

Vēl 25.maijā Jelgavā kandidāti pievērsīsies tiesiskuma un tieslietu nozares aktualitātēm un situācijai izglītības un zinātnes jomā, bet noslēdzošās debates 1.jūnijā Rīgā tiks veltītas kultūras un nacionālajiem jautājumiem, kā arī aktualitātēm nodokļu un budžeta politikā.

«Vienotība» debates rīko lai vairotu priekšsēdētāja izraudzīšanās procesa caurspīdīgumu. Paredzēts, ka par jaunu priekšsēdētāju partija lems ārkārtas kongresā 4.jūnijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu