Obligātā veselības apdrošināšana - strādājošo un darba devēju ikmēneša iemaksas?

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Obligātā veselības apdrošināšana varētu balstīties uz strādājošo un darba devēju ikmēneša iemaksām, uzskata veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

Kā ministrs skaidroja Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta panorāma», viņam nostiprinās pārliecība, ka

papildu 1% vai 2% novirzīšana no sociālā budžeta uz veselības budžetu nākamgad nav iespējama.

Viņam esot skaidrs, ka viens no obligātās veselības apdrošināšanas pamatmodeļiem, kas tiks iesniegts valdībai izvērtēšanai, paredzēs ikmēneša iemaksas strādājošajiem un darba devējiem.

Ņemot vērā, ka tas ir kopējās nodokļu politikas jautājums, to varētu īstenot kopā ar minimālās algas palielināšanu, uzskata Belēvičs.

Ja cilvēkiem to izskaidrotu, viņaprāt, iedzīvotāju gatavība šādas sistēmas ieviešanai būtu lielāka, nekā politiķi to pašlaik nojauš,

domā ministrs.

Belēvičs piebilda, ka Obligātās veselības apdrošināšanas iemaksas saņems valsts. Taču

arī privātajiem apdrošinātājiem šajā sistēmā būtu sava vieta.

Kā ziņots, Veselības ministrija (VM) iesniegšanai valdībā sagatavos informatīvo ziņojumu, kurā būs piedāvāti vairāki iespējamie veselības apdrošināšanas modeļi, un Ministru kabineta rokās būs izšķiršanās par labu vienam no tiem. Kā iepriekš sacīja Belēvičs, izstrādājot iespējamos veselības apdrošināšanas modeļus, VM sadarbojas ar Pasaules Veselības organizāciju. Jūnija sākumā VM pārstāvji kopā ar Finanšu ministrijas ekspertiem došoties vizītē uz Barselonu, lai konsultētos par šiem jautājumiem.

Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) valdības deklarācijā arī norādīts, ka tiks izstrādāts obligātās veselības apdrošināšanas sistēmas modelis, nosakot veselības obligāto iemaksu bāzes avotu un likmes apmēru. Iepriekš bijusī valdības vadītāja Laimdota Straujuma (V) pauda, ka no 2017.gada būtu jāievieš obligātā veselības apdrošināšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu