RD opozīcija: «Rīdzinieka kartes» augstā cena ir ņirgāšanās par iedzīvotājiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Rīgas domes noteiktā nesamērīgi augstā cena par «Rīdzinieka kartes» iegādi - 775 eiro - ir klaja ņirgāšanās par Latvijas iedzīvotājiem, kas pašvaldības piedāvājumam piešķir vien formālu nozīmi, uzskata Rīgas domes opozīcijā esošās nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai/LNNK» (VL-TB/LNNK) un «Vienotības» frakcijas.

Lai paustu savu viedokli par Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komitejas atbalstīto lēmumu no 1.jūlija tirgot «Rīdzinieka karti» par 775 eiro, VL-TB/LNNK frakcija otrdien, 24.maijā, plkst.13.30 jeb īsi pirms tajā pašā dienā paredzētās Rīgas domes sēdes savas frakcijas telpās, Rātsnama 506. kabinetā, rīkos preses konferenci. Paredzēts, ka preses konferences laikā nacionālā apvienība iepazīstinās ar saviem uzskatiem par «Rīdzinieka kartes» tirgošanu personām, kurām Rīgā nepieder nekustamais īpašums.

Savukārt «Vienotības» frakcijas deputāts Olafs Pulks uzskata, ka tik lielas «Rīdzinieka kartes» cenas noteikšana ir ņirgāšanās ne tikai par Latvijas iedzīvotājiem, sadalot viņus turīgajos un nabagajos, bet arī par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM), pēc kuras ierosinājuma tika veikts papildinājums Rīgas domes noteikumos ar tiesībām «Rīdzinieka karti» iegādāties arī personām, kuras nav Rīgā deklarētas un kurām galvaspilsētā nepieder nekustamais īpašums. Pulks arī iesniedzis priekšlikumu piešķirt «Rīdzinieka karti» katram Latvijas iedzīvotājam, kurš ir samaksājis vienreizējo maksu desmit eiro apmērā. Paredzēts, ka Pulka priekšlikums tiks izskatīts 24.maijā Rīgas domes sēdē, kuras laikā tiks izskatīti arī Rīgas domes koalīcijas atbalstītie grozījumi par «Rīdzinieka kartes» cenu 775 eiro apmērā.

VL-TB/LNNK nostāja jautājumā par pašvaldības ieceri iekasēt 775 eiro par «Rīdzinieka karti» ir līdzīga «Vienotības» paustajai - klaji noraidoša, jo kartes dārdzība šo piedāvājumu padarot formālu un nepievilcīgu, turklāt potenciālajiem kartes pircējiem «Rīdzinieka karte» nepiedāvājot nekādus būtiskus atvieglojumus.

Paredzēts, ka otrdien, 24.maijā, plkst.14 norisināsies Rīgas domes sēde, kuras dienaskārtībā iekļauts pretrunīgi vērtētais jautājums par «Rīdzinieka kartes» tirgošanu nerīdziniekiem.

Jau tika vēstīts, ka Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komiteja 18.maijā atbalstīja grozījumus, kas paredz, ka ar 1.jūliju «Rīdzinieka karti» par 775 eiro uz gadu varēs iegādāties arī personas, kuras nav deklarētas Rīgā, vai arī personas, kurām Rīgā nepieder nekustamais īpašums.

Grozījumi saistošajos noteikumos izstrādāti pēc VARAM iniciatīvas, kas aicināja izvērtēt iespēju «Rīdzinieka karti» par konkrētu samaksu ļaut iegādāties arī citām personu kategorijām, tādējādi paplašinot šīs kartes priekšrocību izmantošanu par attiecīgu samaksu.

Papildinājumi noteikumos paredz, ka «Rīdzinieka karti» varēs iegūt persona no septiņu gadu vecuma, kuras dzīvesvieta deklarēta Rīgā (izņemot personu, kura deklarējusi papildu adresi), persona, kurai Rīgā pieder nekustamais īpašums, kā arī jebkura cita persona, samaksājot 12 mēnešu maksu 775 eiro (ieskaitot PVN) apmērā pašvaldības SIA «Rīgas satiksme».

No 1.jūlija «Rīdzinieka kartes» īpašnieki varēs saņemt dažādas atlaides, iegādājoties sabiedriskā transporta biļetes, kā arī uz izdevīgāku noteikumu pamata novietot savu transportlīdzekli SIA «Rīgas satiksme» administrētajās autostāvvietās.

Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks (S) paskaidroja, ka 775 eiro lielā maksa par kartes iegādi ir noteikta pēc Finanšu departamenta aplēsēm, ka nodokļu ieguvums no vienas personas ir aptuveni 1550 eiro, no kuriem tiek atskaitīta puse, tādējādi «Rīdzinieka kartes» iegādes summa tiek pamatota ar minēto aprēķinu.

Baraņņiks atklāja, ka Rīgas dome vēl nav veikusi aprēķinus, kādi varētu būt ieguvumi pēc jauno grozījumu stāšanās spēkā, taču viņš paredz, ka sabiedriskais transports pēc jauno papildinājumu stāšanās spēkā varētu tikt lietots biežāk.

Plānots, ka minētie noteikumu papildinājumi stāsies spēkā, sākot ar 2016.gada 1.jūliju, vienlaikus ar grozījumiem par sabiedriskā transporta stundas biļešu ieviešanu.

Jau ziņots, ka VARAM ir saskaņojusi Rīgas domes saistošos noteikumus, kas paredz no jūlija ieviest laika biļetes un citas braukšanas atlaides «Rīdzinieka kartes» īpašniekiem pilsētas sabiedriskajā transportā.

No 1.jūlija būs jauna papildu iespēja - ar «Rīdzinieka karti» varēs par 1,15 eiro iegādāties stundas biļeti, kas par 1,15 eiro sabiedriskajā transportā ļaus pārsēsties neierobežotu skaitu reižu. Pēc pēdējās pārsēšanās, pat ja tā bijusi 59. minūtē, varēs aizbraukt līdz galapunktam.

Brīvdienās «Rīdzinieka kartes» īpašnieki šo laika biļeti varēs iegādāties par 0,60 eiro.

Tāpat kartes īpašniekiem tiks piedāvātas «slīdošā grafika biļetes». Šī abonementa biļete galvaspilsētā deklarētajiem izmaksās 15 eiro. To varēs izmantot 15 dienu posmā jebkuras piecas dienas, kas var nebūt secīgas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu