Latvijai būšot iespēja noteikt attīstītāko valstu organizācijas darba kārtību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pēc pievienošanās Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD) Latvijai būs iespēja noteikt pasaulē attīstītāko valstu organizācijas darba kārtību, intervijā sacīja bijušais OECD ģenerālsekretāra vietnieks Viljams Denverss.

Viņš skaidroja, ka Latvijas valdība un Ārlietu ministrija paveica lielisku darbu, noslēdzot sarunas tik ātri un efektīvi. «Ja es varu tā izteikties, šis bija viens no ātrākajiem posmiem, salīdzinot ar citām organizācijas dalībvalstīm. Turklāt jāņem vērā, ka Latvija sešus mēnešus bija ļoti aizņemta, strādājot pie pirmās prezidentūras Eiropas Savienības (ES) Padomē, kas ir ievērojams darba apjoms,» sacīja Denverss.

Bijušais OECD ģenerālsekretāra vietnieks gan norādīja, ka ļoti nozīmīga loma šajā posmā bija arī privātajam sektoram. Tomēr tas esot tikai ceļa sākums, un organizācijā Latvija strādās ar ļoti lielu problēmu loku, sākot no lauksaimniecības, valdības darba caurredzamības līdz tehnoloģijām un inovācijām. Pēc pievienošanās šo valstu klubam Latvijai būs visas iespējas izmantot šos resursus valsts attīstībai un augšupejai. Viņa ieskatā tas ir īpaši nozīmīgi tādām mazām valstīm kā Latvija.

Kā otru nozīmīgu faktoru viņš minēja OECD tvērumu, jo tā ir starptautiska organizācija, kurā, vismaz pagaidām, pie galda sēž 34 valstis, kopīgi nosakot darba kārtību.

«Tas ir tiešs logs uz tādiem reģioniem kā Āzija un Dienvidamerika. OECD ir ļoti aktīva Dienvidāzijas programma, kuru pats savulaik pārraudzīju. Tāpat birojs ir Indonēzijā. Teju visa pasaules dienvidu puslode jums būs pie kājām, lai runātu par investīciju un tirdzniecības pieaugumu.» uzsvēra Denverss.

Viņš neslēpa gandarījumu arī par OECD darbiniekiem, stāstot, ka tie ir vislabāk apmācītie ekonomisti, kuriem ir milzīga pieredze vairāku valdību darbībā. «Viņi zina, ko dara, un, pats galvenais, - viņi vēlas palīdzēt. Ir arī ļoti daudz labu vēstnieku, piemēram, no Skandināvijas valstīm, kuri ļoti aktīvi iesaistās dažādu problēmu identifikācijā un risināšanā. Nepārspējams ir arī ASV vēstnieks, viņš strādājis Baraka Obamas pirmās administrācijas laikā. Viņam ir ļoti labas attiecības ar prezidentu, un tas var noderēt,» uzskata bijušais OECD pārstāvis.

Denverss atzinīgus vārdus veltīja arī OECD ģenerālsekretāram Anhelam Gurijam, uzsverot, ka viņš ir gudrs inovators. «Tomēr ne mazāk nozīmīgi ir tas, ka OECD ir iesaistīta G20 un G7 procesos. Latvijai būs pieeja tiem, kaut tā nav dalībvalsts. Latvijai būs iespēja sēdēt pie galda un noteikt dienas kārtību. Tas, man jāuzsver, nav mazsvarīgi ne jūsu valstij, ne iedzīvotājiem,» viņš rezumēja.

Paredzēts, ka iestāšanās pašlaik 34 pasaules attīstītāko valstu blokā Latvijai dos būtiskus ieguvumus,

tostarp uzlabos Latvijas starptautisko kredītreitingu, un tas savukārt ietekmē procentu likmi, par kādu valdība un uzņēmumi var piesaistīt finansējumu. Tādējādi samazināsies valsts parāda apkalpošanas izmaksas.

Tāpat dalība OECD nozīmē atbilstību noteiktiem augstiem standartiem uzņēmējdarbībā, investīciju vides sakārtošanā un investīciju aizsardzībā. Pēc iestāšanās OECD Latvija tiks iekļauta OECD veiktajos tautsaimniecības nozaru politikas pārskatos un pētījumos, statistikas un citās datubāzēs. Šiem pētījumiem ir augsta ārvalstu investoru, starptautisko finanšu institūciju un uzņēmēju uzticība.

Iestāšanās OECD arī veicinās cīņu ar korupciju, pilnveidojot tiesisko ietvaru un ieviešot to praksē. Latvijai arī uzlabosies tiešie ekonomiskie sakari ar OECD dalībvalstīm, kā arī Latvija kļūs ekonomiski atpazīstama valstīs, sadarbībā ar kurām līdz šim ekonomiskajā un tirdzniecības jomā nav pilnībā izmantots viss potenciāls.

Paredzēta arī iespēja vērtēt un uzlabot Latvijas izglītības sistēmu saskaņā ar citu OECD dalībvalstu labākajiem piemēriem, tostarp par darba tirgum nepieciešamo prasmju attīstīšanu.

Tāpat tiks uzlabotas un pilnveidotas valsts pārvaldē strādājošo kompetences un zināšanas. Latvijas valsts pārvaldei tiks nodrošināta pieeja plašai un daudzpusīgai ekspertīzei, kas palīdzēs izvēlēties piemērotākos risinājumus konkrēto politiku uzlabojumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu