Ārlietu ministrs: Savčenko atbrīvošana ir tikai viens solis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Krievijā notiesātās Ukrainas pilotes Nadijas Savčenko atbrīvošana ir pozitīvs solis, tomēr kardinālu lūzumu attiecībās ar Krieviju nebūs. Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs norāda, ka Savčenko atbrīvošana ir tikai viens solis.

Ārlietu ministrs šorīt intervijā Latvijas radio teica, ka daudzi Minskas vienošanās punkti vēl nav izpildīti. Piemēram, viens no būtiskākajiem ir Ukrainas-Krievijas robežkontroles atdošana atpakaļ Ukrainai.

Tāpat ir vesela virkne lietu, kas pildās daļēji.

Piemēram, pamiers ir, bet mēs gandrīz katru dienu dzirdām un lasām par to, ka Donbasā notiek apšaudes un iet bojā cilvēki.

Tāpēc var teikt, ka uz priekšu ir pavirzījies viens solis - cilvēku atbrīvošana, norādīja ministrs. Viņš tādējādi arī gaida, ka sankcijas pret Krieviju jūnijā tiks pagarinātas. «Šobrīd pēc visa, ko esot NATO un Eiropas Savienības ārlietu ministru sanāksmēs, esmu dzirdējis, pēc būtības šo sankciju pagarināšanu atbalstīs visi,» viņš teica.

Vienlaikus ir zināms, ka Krievijā atrodas arī citi Ukrainas pilsoņi, kas vēl nav atbrīvoti. Savčenko atbrīvošana ir cerīgs solis, bet tas nav absolūti pietiekams, lai runātu par kardinālu pavērsienu, teica Rinkēvičs, piebilstot, ka tādi būtu Minskas vienošanās izpilde un attiecību uzlabošanās starp Eiropas Savienību un Krieviju.

Arī Latvija vienmēr teikusi, ka progress attiecībās un sankciju atcelšana iespējama tikai tad, kad Minskas vienošanās tiks izpildīta. Viena no būtiskākajām prasībām ir arī Ukrainas - Krievijas robežkontroles atdošana Ukrainai.

Nadijas Savčenko atbrīvošana

Jau ziņots, ka Krievijas tiesa 22.martā atzina 35 gadus veco Savčenko par vainīgu divu Krievijas valsts televīzijas žurnālistu nāvē apšaudē Ukrainas austrumos, kas notika 2014.gadā. Savčenko, kas vainu apsūdzībās noliedz, piespriesta reāla brīvības atņemšana uz 22 gadiem vispārējā režīma kolonijā.

Ukrainā Savčenko kļuvusi par simbolu cīņai pret Krievijas agresiju Donbasā un aizmuguriski ievēlēta parlamentā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu