Eksperti: sarūkot iedzīvotāju skaitam, dziļāka integrācija eiro zonā ir vienīgais risinājums

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas reģionu iedzīvotāju skaitam sarūkot, dziļāka integrācija eiro zonā ir vienīgais drošais risinājums, secināts šonedēļ notikušajās Latvijas reģionu publiskajās diskusijās «Latvijas reģionu izvēle pārmaiņām eiro zonā» ar reģionu augstskolu un pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem.

Finanšu ministrijā (FM) informēja, ka plašu diskusiju rezultātā eksperti un dalībnieki nonāca pie skaidra secinājuma, ka, sarūkot Latvijas reģionu iedzīvotāju skaitam, vienīgais drošais risinājums ir dziļāka integrācija eiro zonā. «Jānorāda, ka sarukšana, kas tiek novērota reģionos, ir izaicinājums nelielajai Latvijas sabiedrībai,» atzīmēja ministrijā.

Diskutējot par turpmāko eiro zonas attīstību, tika secināts, ka ir jāpārskata ne tikai Latvijas attīstības idejas, bet arī izpratne par telpu, kurā dzīvojam un kā tā mainās līdz ar Eiropas Savienības (ES) un globālajiem procesiem. Ir būtiski, lai lēmumi tiktu pieņemti atbilstoši cilvēku interesēm un vajadzībām, neskatoties uz to, kurš ir lēmumu pieņēmējs par budžetu un fiskālo politiku.

Eksperti un diskusiju dalībnieki bija vienisprātis, ka Latvija nedrīkst attālināties no eiro zonas kā no ES kodola, jo Eiropas Komisijas (EK) pienesums uzlabo publisko finanšu pārvaldības kvalitāti un plānošanu mūsu valstī kopumā. Vienlaicīgi Latvijai ir nepieņemamas EK prasības, kuru nepieciešamība nav izprotama un skaidri pamatota ilgtermiņa perspektīvā.

«Latvija nekādā gadījumā nedrīkst zaudēt savu nacionālo identitāti, kultūrvēsturisko un valodas mantojumu. ES nav jāregulē nacionālās vērtības un tradīcijas, kas ir Latvijas sabiedrībā. Tāpat Latvijai nevar būt pieņemama atteikšanās no fiskālās disciplīnas un labas budžeta pārvaldības principiem, kā arī solidaritātes vārdā nedrīkst citu valstu sabiedrībām dot vairāk kā ir pašu iedzīvotājiem,» secināja eksperti.

Diskusijās, kuras organizēja Finanšu ministrija kopā ar Daugavpils Universitāti, Ventspils Augstskolu un Liepājas Universitāti un kuras moderēja Kārlis Bukovskis, piedalījās FM Fiskālās politikas departamenta direktors Nils Sakss un Latvijas Ārpolitikas institūta pētnieks Aldis Austers. Diskusijā Daugavpils Universitātē piedalījās arī 12. Saeimas deputāts Veiko Spolītis.

ES dienaskārtībā ir aktuāls jautājums par Ekonomikas un monetārās savienības (EMS) tālāko attīstību. Tādēļ FM organizēja diskusiju ciklu ar Latvijas sabiedrību, ekspertiem un politiķiem, lai niansēti izvērtētu Latvijas skatījumu, intereses un bažas. Reģionālās diskusijas bija turpinājums divām diskusijām, kuras martā un aprīlī norisinājās Rīgā pirms noslēdzošās diskusijas «Eiro zona kā kodols Eiropas Savienībai: Latvijas iespējas un ierobežojumi», kas notiks 2016.gada rudenī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu