TM: «Latvijas okupācijas biedrība» nav pilnvarota aprēķināt okupācijas zaudējumus

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Renāte Briede / LETA

Biedrība «Latvijas okupācijas izpētes biedrība» nav pilnvarota aprēķināt Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma nodarītos zaudējumus, pausts Tieslietu ministrijas (TM) atbildes vēstulē opozīcijā esošajai Saeimas partijai «Saskaņa».

«Saskaņa» valdībai adresētā vēsulē norāda, ka 2009.gadā tika nodibināta «Latvijas okupācijas izpētes biedrība», bet – 2013.gadā tika izveidota komisija «PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma upuru skaita un masu kapu vietu noteikšanai, informācijas par represijām un masveida deportācijām apkopošanai un Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem nodarīto zaudējumu aprēķināšanai».

Partija lūdz valdību sniegt skaidrojumu par to, vai «Latvijas okupācijas izpētes biedrības» valdes priekšsēdētājas Rutas Pazderes paustais par to, ka okupācijas nodarītie zaudējumi Latvijai 185 miljardu eiro apmērā, ir oficiāls valdības viedoklis un vai viņa šos aprēķinus izteikusi Ministru kabineta izveidotās komisijas vārdā.

TM sagatavotajā atbildes vēstulē teikts, ka minētā komisija patstāvīgi veic funkciju – aprēķināt Latvijas valstij un tās iedzīvotājiem PSRS totalitārā komunistiskā okupācijas režīma nodarītos zaudējumus. Savukārt biedrība «Latvijas okupācijas izpētes biedrība» nav pilnvarota veikt šo funkciju.

Tāpat ministrija norāda, ka tikai komisijas priekšsēdētājs pārstāv komisiju, kā arī publiski pauž tās viedokli. Tādējādi biedrība «Latvijas okupācijas izpētes biedrība» nav pilnvarota pārstāvēt komisiju un izteikt tās viedokli. Savukārt par oficiālo viedokli ir uzskatāms tikai tāds, kurš ir pausts noteikumos paredzētajā kārtībā un tajos noteikto pilnvaru ietvaros.

Atbildes vēstulē uzsvērts, ka valdība turpina okupācijas radīto zaudējumu aprēķināšanu, kas balstītos uz vienotu Baltijas valstu metodoloģiju. Saskaņā ar komisijas priekšsēdētāja Edmunda Stankeviča publiski pausto viedokli vairāki būtiski pētījumi ilgs vismaz līdz 2020.gadam, līdz ar to pirms visu pētījumu veikšanas un darbības noslēguma ziņojuma sagatavošanas paustā informācija par darba starprezultātiem nav uzskatāma par valdības oficiālo viedokli.

Vienlaikus TM norāda, ka Satversmē ir nostiprināta vārda brīvība, kas ietver ikviena tiesības brīvi iegūt, paturēt un izplatīt informāciju, paust savus uzskatus. Latvijā kā demokrātiskā valstī biedrībām nav pienākuma saskaņot savu viedokli ar Ministru kabinetu vai ar jebkuru citu valsts institūciju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu