Eglītis: Veselības joma adekvātu finansējumu nav saņēmusi kopš neatkarības atjaunošanas

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Kārlis Lithens/LETA

Veselības joma adekvātu finansējumu nav saņēmusi kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas un problēmas nozarē ir tā visa sekas, intervijā LTV raidījumam «Rīta Panorāma» sacīja bijušais veselības ministrs un Kuldīgas slimnīcas valdes priekšsēdētājs Ivars Eglītis.

Runājot par situāciju Kuldīgas slimnīcā, Eglītis norādīja, ka iestādei ir absolūts resursu trūkums. «Trūkst māsu. Katrā nodaļā gribam redzēt māsas.

Rindas ir necilvēcīgas. Izrakstot nosūtījumu, kaut vai par ļaundabīgu audzēju, jāgaida mēneši.

Tas ir krājies visu atjaunotās Latvijas laiku.

Aizvien vairāk ir cilvēku ar ielaistām vainām. Cilvēki netiek pie izmeklējumiem,»

teica bijušais ministrs.

Viņš arī uzsvēra, ka

nozarē valda «mežonīga birokrātija un neadekvātas, dažkārt muļķīgas prasības».

Tā, piemēram, svarus slimnīcā pārsver sertificēti svērēji, bet elektroiekārtām strāvas pretestību pārbauda speciālisti, lai arī to darīt varētu arī vienkārši elektriķi.

Eglītis arī pauda uzskatu, ka

pie situācijas veselības jomā kopumā ir atbildīga sabiedrība.

«Demokrātija un politika ir tā, kas novedusi, ka medicīna ir kaut kā palikusi pabērna lomā,» teica Eglītis.

Viņš norādīja, ka ir vairāki veidi, kādos Latvijā situāciju veselības jomā varētu mainīt. Problēmas varot risināt tikai ar papildus finansējumu, kam esot iespējams tikai viens risinājums - samazināt valsts apmaksājamo pakalpojumu grozu, kuru «dot ārā» apdrošinātājiem, ieviešot obligātu veselības apdrošināšanu. Teorētiski pastāvot vēl citas iespējas - atņemt naudu citām nozarēm, mazināt ēnu ekonomiku, uzlikt papildus nodokļus, taču tās neesot reālas, vērtēja Eglītis.

Pēc Eglīša vārdiem, ar papildus 30 līdz 40 miljoniem eiro nekāds labums neesot jūtams, kas ļaujot spekulēt par tēmu, ka nauda veselības aprūpes sistēmā vienkārši pazūd.

Eglītis pārmeta sabiedrībai kopumā un nozares līderiem, ka tie nav spējuši panākt efektīvu spiedienu uz politiķiem, lai veselības aprūpe būtu pietiekami finansēta.

Vērtējot veselības ministra darbu, Eglītis pauda viedokli, ka Belēviča solījumi valdības rīcības plānā ir vērtīgi un drosmīgi, taču viņam būs ļoti grūti tos īstenot, jo paša neveiksmīgās komunikācijas dēļ viņš ir palicis bez sabiedrotajiem, turklāt Belēviča komanda Veselības ministrijā izskatoties pārāk vāja, lai iecerētās reformas novestu līdz rezultātam.

Jau vēstīts, ka Ministru kabineta (MK) sēdes laikā otrdien pie valdības ēkas piketēs mediķu un kultūras izglītības organizācijas. Otrdien no plkst.11.30 līdz plkst.12.30 pie valdības ēkas piketēs Latvijas Ģimenes ārstu asociācija. Piketa mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību, ka veselības aprūpes budžets «ir katastrofāls».

Protests notiek darba dienā un tāpēc protestā piedalīsies ģimenes ārsti, kuri varēs darba laikā to darīt. Īpaši problemātiski uz protestu ierasties būs ārstiem no rajoniem, tāpēc reģioniem piedalīsies deleģēti pārstāvji.

Tāpat otrdien pie valdības ēkas piketēs Latvijas Kultūras darbinieku arodbiedrību federācija (LKDAF), Latvijas Mākslas skolu skolotāju asociācija un Latvijas Mūzikas izglītības iestāžu asociācija.

Protesta akcijas laikā plkst.11.30 tā dalībnieki plāno atbalstīt Kultūras ministrijas (KM) un Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) prasību kultūrizglītības skolu finansēšanai un pieprasīs vienlīdzīgu attieksmi no valdības puses pret mākslas un mūzikas skolu pedagogiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu