Kāpēc Krievijas karavīri tik bieži un daudz darbojas mūsu robežas tuvumā?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējā laikā Latvijā notiek un Latvijas pārstāvji regulāri piedalās starptautiskās mācībās, piemēram, pagājušajā nedēļā Latviju šķērsoja ASV mācību marša «Dragoon Ride II» tehnikas vienības, bet šonedēļ Ādažu poligonā notiek militāras mācības «Saber Strike». Cik droši mēs patlaban varam justies Latvijā? Šo un citus jautājumus uzdevām aizsardzības ministram Raimondam Bergmanim.

Ministrs pauda viedokli, ka Latvijas iedzīvotāji mūsu valstī var justies drošāk nekā pirms kāda laika. Šobrīd mēs realizējam uzticētos uzdevumus, un patlaban to ir vieglāk izdarīt saistībā ar pērn pieņemtajiem lēmumiem – palielināt aizsardzības budžetu.

Protams, ir nozīme arī mūsu pilsoņu iesaistei aizsardzības procesos un starptautisko sabiedroto palīdzībai.

Starptautiskie procesi, piemēram, migrācijas plūsma un terorisma draudu pieaugums, mūsu drošības situāciju dara sarežģītāku.

Lai gan Bergmanis izteica prieku par drošības uzlabošanas procesiem, taču vienlaikus atzina, ka tie nav viegli.

Viņš arī norādīja, ka starptautiskas mācības ir tikai viens no sadarbības veidiem. Ir arī citas formas, kā Latvija attīsta savus bruņotos spēkus. Viena no mūsu galvenajām prioritātēm ir uzņemošās valsts atbalsts, kas ietver daudz dažādu pienākumu.

Runājot par Krievijas mācībām, tostarp negaidītajiem vingrinājumiem Baltijas valstu robežu tuvumā, Bergmanis atzina, ka to biežums un daudzums ir daudz lielāks nekā iepriekš.

Arī Krievijas mācībās atstrādātie uzdevumi ir pavisam citi, nekā bija kādreiz.
Kopš Aukstā kara laikiem mācībās nebija iesaistīti stratēģiskie bumbvedēji, ko šobrīd izmanto.

Mēs šīs mācības vērojam, bet vienlaikus arī attīstām savas spējas, piemēram, mācāmies kopā ar sabiedrotajiem un veidojam atturēšanas politiku.

Par NATO turpmāko klātbūtni Latvijā izlems Varšavas samita laikā. Tur pieņemtie lēmumi ietekmēs NATO attīstību ilgākā laika posmā. Līdz šim veiksmīgi realizēti Velsas samita laikā pieņemtie lēmumi. Varšavas lēmumi tiek gaidīti ar cerībām. Protams, tie uzliks mums par pienākumu strādāt vēl vairāk un sadarboties ar sabiedrotajiem.

Daudziem šķiet, ka pēc Varšavas samita paliks vieglāk, bet patiesībā tam mums būs jauni uzdevumi un pienākumi.

Tiesa, tad varētu palikt drošāk. Katrs patlaban veiktais darbs ir vērsts uz to, lai mūsu valstī kļūtu drošāk.

Latvija arī pūlas un veic mājas darbus, lai pati spētu aizsargāties iespējama uzbrukuma gadījumā, līdz palīgā nāk sabiedrotie. Mūsu aizsardzības spēju stiprināšanai tiek pieņemti dažādi lēmumi.

Ministrs arī vērsa uzmanību, ka tiek izspēlēti dažādi scenāriji par mūsu aizsardzības spējām. Nesena analīze liecina, ka esam gatavi ari iespējamam Krievijas uzbrukumam. «Mēs esam ļoti labi sagatavojušies, un man nav ne mazāko šaubu, ka varam to realizēt.»

Latvijai ir plāns, kā rīkoties ārkārtas situācijās, bet Bergmanis akcentēja, ka Aizsardzības ministrijas un NBS uzdevums ir aizstāvēt šo zemi, bet pārējās lietas attiecas uz Iekšlietu ministriju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu