Čakša saņēmusi pilnu ZZS atbalstu reformu realizēšanai

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Veselības ministre Anda Čakša saņēmusi Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) - politiskās partijas, kas viņu virzīja ministra amatam, - apsolījumu pilnam atbalstam reformu realizēšanai veselības nozarē, Latvijas Radio raidījumā «Krustpunktā» pauda Čakša.

Ministre atzīmēja, ka viņai negribētos sekot bijušās izglītības un zinātnes ministres Mārītes Seiles precedentam, kuras iniciatīvām viņu virzošās partijas atbalsta trūka.

Čakša nav iestājusies ZZS, bet neizslēdz šādu iespēju, norādot, ka zaļā ideoloģija viņai nav sveša.

Ministre atzīmēja, ka reformas nozarē nebūs vieglas, bet viņa nākot ar labām idejām, kuras īstenojamas nekavējoties. «Esmu rezultātu cilvēks un iešu uz priekšu varbūt citām metodēm,» teica Čakša.

Kā vienu no prioritātēm ministre minēja to, ka augsta līmeņa procedūru veikšanu vajadzētu koncentrēt lielajās slimnīcās. Pēc viņas teiktā, lai dažādām sarežģītām manipulācijām būtu labs rezultāts, tās ir jāveic augsti sagatavotiem profesionāļiem, kuriem ikdienā ir iespēja praktizēt un trenēties sarežģītu operāciju veikšanā. Tajā pašā laikā primārus pakalpojumus iedzīvotājiem vajadzētu nodrošināt pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai. Tādējādi speciālistiem vajadzētu izlemt to, kādos gadījumos pacientus pārvietot uz reģionāla līmeņa slimnīcām un kādos - uz «universitātes slimnīcām».

«Ja visur dara visu, tad nav atbildības,» teica ministre, norādot, ka ieguvumu no precīza funkciju sadalījuma redzētu gan veselības nozares speciālisti, gan iedzīvotāji.

Čakša norādīja, ka nozīmīgi reformu veikšanai būs Pasaules Bankas pētījuma secinājumi, kuru paredzēts saņemt jūlijā.

Ministre jau izteikusies, ka viņas prioritātes ir onkoloģijas pacienti, māšu mirstība, neatliekamā medicīniskā palīdzība, kā arī ģimenes ārsti.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Čakša atbalsta valsts īstenotu veselības apdrošināšanas modeli un to arī plāno virzīt kolēģiem izskatīšanai. Viņa sacīja, ka šo jautājumu apspriedusi gan ar premjerministru Māri Kučinski (ZZS), gan Latvijas bankas vadītāju Ilmāru Rimšēviču. Tieši veselības finansēšanas modelis esot visvairāk apspriestais jautājums ministres pirmās darba nedēļas laikā.

Ministre arī apstiprināja, ka neatbalstītu privāto apdrošinātāju īstenotu veselības aprūpi. «Es redzu tādu kombinēto variantu - jābūt valsts nodrošinātam pakalpojumu grozam un tad papildu var nākt privātais sektors, kad nodrošina virslietas,» teica ministre.

Čakša gan norādīja, ka gaidāmas sarunas par šo jautājumu, taču plāni ir iesniegti premjeram. «Mums vēl jāveic dažādi aprēķini, bet tie šobrīd ir saskaņošanai Finanšu ministrijā,» teica Čakša. Viņa arī paskaidroja, ka gatava aktīvi aizstāvēt savu modeli gan koalīcijā, gan Saeimas frakcijās. «Ļoti svarīgi, lai mēs vienotos,» sacīja ministre.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu