Grigule: Lielbritānijas referendums ir pliķis augstprātīgo ES ierēdņu sejās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Lielbritānijas referendums ir liels pliķis un augsta duša karstā vasaras dienā augstprātīgo Eiropas Savienības (ES) ierēdņu un administrācijas sejās, aģentūrai LETA sacīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāte Iveta Grigule (ZZS), kura pārstāvēta EP Ārlietu komitejā.

Komentējot Lielbritānijas referendumu par tās turpmāko dalību ES, politiķe norādīja, ka Lielbritānija no izstāšanās gūtu gan ieguvumus, gan vairākus zaudējumus.

«Par plusu varētu saukt atviegloto likumdošanu un iespēju stingrāk rīkoties ar sociālajām garantijām un ekonomiskajiem migrantiem. Tāpat nozvejas jautājumi Lielbritānijai būtu daudz vieglāki un izdevīgāki,» sprieda politiķe.

Savukārt, uzskaitot mīnusus, viņa minēja kopējā tirgus pieejamību un neskaidrību, kas turpmāk norisināsies ar finanšu centru. «Tāpat ir jautājums par turpmāko Skotijas rīcību, vai tur būs gaidāms nākamais referendums,» izteicās politiķe.

Grigule gan uzskata, ka Lielbritānijas izstāšanās no ES ļoti kaitētu Latvijai, jo sagaidāmas lielākas represijas pret tiem tautiešiem, kuri jau tagad dzīvo Lielbritānijā. «Tāpat grūtāk būs tiem, kuri vēl tikai plāno doties uz turieni. Atcerēsimies arī to, ka Lielbritānija ir ļoti liels donors kopējai ES kasei, kas nozīmētu kopējā finanšu apjoma samazināšanos. Latvija no tā visa tikai ciestu,» sacīja deputāte.

Deputāte gan bažījas par to, kas varētu notikt ar turpmāko ES attīstību gadījumā, ja Lielbritānijas iedzīvotāji nobalsos par izstāšanos no savienības. Viņasprāt, tālākie notikumi varētu būt ļoti neprognozējami, īpaši šajā nemierīgajā ģeopolitiskajā situācijā. «Es gan pieņemu, ka referenduma rezultāti būs stipri līdzīgi, bet iedzīvotāji lems par palikšanu ES sastāvā,» domā Grigule.

Grigule uzskata, ka Lielbritānijas karalienei Elizabetei II būtu jānāk klajā ar kādu paziņojumu tautai, kas svaru kausus svērtu par labu palikšanai ES sastāvā. Taču kopumā pašlaik notiekošais esot liels pliķis ES administrācijas un ierēdņu sejās.

«Tas ir labi, jo tā augstprātība un ignorance, kas valda Briselē, tur vienkārši nav vairs, kur tālāk iet. Tas viss ir kā auksta duša karstā vasaras dienā. Vai ES ierēdņi izvērtēs šo situāciju, tas ir labs jautājums, taču ir diezgan skaidrs, ka tamlīdzīgi referendumi norisināsies vēl ik pa laikam,» prognozēja politiķe.

Jau vēstīts, ka Lielbritānijā šodien norisinās referendums par valsts turpmāko dalību ES. Sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka izstāšanās atbalstītāju un pretinieku skaits ir teju vienāds, tādēļ referenduma iznākumu nav iespējams prognozēt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu