Vīķe-Freiberga: Eiropai jānāk klajā ar risinājumiem problēmām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Eiropai jānāk klajā ar risinājumiem problēmām, par kurām tauta kurn, komentējot Lielbritānijas referenduma rezultātus, sacīja eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

«Mums nākamajos 10 gados būtu jātiek galā ar veselu virkni problēmu, par kurām tauta kurn un ir neapmierināta. Un būtu jānāk ar risinājumiem, ja mēs gribam saglabāt Eiropu kā vēl joprojām nozīmīgu spēlētāju pasaules mērogā, jo citos reģionos notiek pārmaiņas - Ķīna aug ekonomiski, Āfrika aug demogrāfiski. Man negribētos, lai Eiropa paliek tāda atpalikusi nomale,» viņa pauda.

Eksprezidente atklāja, ka viņai bijusi nojauta, ka Lielbritānija nobalsos par izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), jo cilvēku noskaņojums bijis lielā mērā pret savu valdību, savas valsts ekonomisko situāciju un nākotnes izredzēm.

«Turklāt ļoti uzkrītoši, ka tie, kas vēlējās atšķirties no Eiropas, ir galvenokārt industriālo ražotņu, seno pilsētu strādnieku aprindas, tie, kam ir zemāka izglītība,» viņa sacīja.

Tāpat Vīķe-Freiberga norādīja uz atšķirīgajiem referenduma rezultātiem katrā no Lielbritānijas daļām. Piemēram, Skotija teikusi viennozīmīgu «jā» Eiropai, savukārt liela daļa Anglijas bijusi pret. Pēc eksprezidentes domām, referenduma rezultāti liecina, ka Lielbritānijai būs jāsaskaras ar nopietnām iekšējām pretrunām.

«Skumjākais ir tas, ka tas viss sākās ar [Lielbritānijas premjerministru] Deividu Kameronu kā premjera nespēju saturēt savu partiju kopā un vest to vienā virzienā. Viņš piedāvāja referendumu tādā īsredzīgā perspektīvā, domādams, ka tas viņam palīdzēs nostiprināt savas partijas pozīcijas,» teica Vīķe-Freiberga.

Savukārt šodien medijos redzams, ka tie Kamerona partijas biedri, kuri vadīja atbalsta kampaņu Lielbritānijas palikšanai ES, tur bēru runas Kameronam un gaida rindā uz nākamo partijas līdera amatu, atzīmēja eksprezidente.

«Eiropiešiem ir jāpaliek pie savām prioritātēm un savām vērtībām, ja viņi grib izdzīvot un arī turpināt attīstīties,» viņa uzsvēra, piebilstot, ka negribētos, lai Eiropa pieļauj vēsturiskas kļūdas, kad pie varas nonāk partijas ar lētiem, tuvredzīgiem un demagoģiskiem saukļiem.

Jau ziņots, ka ceturtdien Lielbritānijā notikušajā referendumā par izstāšanos nobalsojuši 51,9% referenduma dalībnieku, bet par valsts palikšanu ES - 48,1% dalībnieku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu