Kā Lielbritānijas izstāšanās no ES ietekmēs Latvijas ekonomiku?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Kā Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) ietekmēs Latvijas ekonomiku? Latvijas Bankas ekonomists Uldis Rutkaste norāda, ka tas nelabvēlīgi ietekmēs tautsaimniecības attīstību.

Nelabvēlīga ietekme

Latvijas Bankas ekonomists Uldis Rutkaste šorīt intervijā Latvijas radio norādīja, ka iespējamā britu izstāšanās no ES jau pirms nozīmīgā balsojuma tika vērtēta kā nozīmīgs risks gan Eiropas, gan pasaules ekonomikas attīstībai.

Tagad šis risks ir īstenojies, un ir skaidrs, ka tas nelabvēlīgi ietekmēs ekonomikas attīstību.

Ir un būs vērojama šūpošanās finanšu tirgos.

Divu gadu nenoteiktība

Rutkaste akcentēja, ka Lielbritānijas izstāšanās process no ES ilgs vismaz divus gadus. Šajā laikā saglabāsies nenoteiktība, ko nozīmē Lielbritānijas izstāšanās no ES, kā tā notiks un kāds būs turpmākais Lielbritānijas un ES sadarbības modelis.

Nenoteiktība kavēs uzņēmumu investīcijas.

Daudzi cerēja, ka briti nobalsos par palikšanu ES, jo kopumā pasaulei un ES tas būtu bijis labāks scenārijs.

Kā tas tieši ietekmēs Latviju?

Runājot par Brexit ietekmi uz Latvijas ekonomiku, Rutkaste atzina, ka ar Lielbritāniju diezgan daudz sadarbojas mūsu kokrūpnieki. Latvijas eksports uz Lielbritāniju veido aptuveni 6%, kas ir mazāk nekā mūsu eksports uz Krieviju.

Svārstības Lielbritānijā mūs ietekmēs mazāk nekā nesenie notikumi Krievijā - sankcijas un lielvalsts ekonomikas kritums.

Mēs uz Lielbritāniju eksportējam mazāk un, visticamāk, Lielbritānijā svārstības nebūs tik lielas, tāpēc var lēst, ka nav paredzama ļoti nozīmīga tiešā ietekme.

Vienlaikus jāapzinās, ka noteikti būs nozares un uzņēmumi, kas jutīs Lielbritānijā notiekošo.

Latvija varētu izjust arī pastarpinātu ietekmi, jo Brexit iespaidos arī citās Eiropas valstīs notiekošo.

Jau ziņots, ka ceturtdien Lielbritānijā notikušajā referendumā 52% dalībnieku nobalsojuši par valsts izstāšanos no ES, bet 48% - par palikšanu blokā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu