Bijušais diplomāts izskaidro, kas Putinam ļauj palikt pie varas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ja Krievija tiešām vēlētos labākas attiecības ar Rietumiem, tā to varētu izdarīt diezgan viegli, taču Krievijas prezidents Vladimirs Putins tā vietā vēlas konfrontējošas attieksmes saglabāšanu, kas viņam ļauj palikt pie varas un nopelnīt, intervijā norādīja bijušais ASV vēstnieks NATO un Arizonas štata universitātes Makeina Starptautiskās līderības institūta izpilddirektors Kurts Volkers.

Bijušais vēstnieks skaidroja, ka nedrīkst vainot sevi par Krievijas slikto uzvedību. Viņš arī skaidroja, ka transatlantiskā sabiedrība vēlas, lai Krievija būtu plaukstoša un stabila valsts, lai tajā būtu pieejama individuālā brīvība un demokrātija. Tomēr Krieviju vada cilvēki, kuri vienkārši neciena politisko partiju, mediju, kā arī civilās sabiedrības individuālo brīvību, kas beigu beigās posta valsts ekonomiku, ļaujot zelt korupcijai.

«Kas attiecas uz ārvalstīm, Putins rīkojas ļoti agresīvi. Krievija ir iebrukusi Ukrainā un Gruzijā, anektējusi Krimu, kā arī izteikusi draudus citām valstīm. Var pat sacīt, ka visa šī rīcība ļauj ģenerēt nacionālistisko stāstījumu, ka visi to vien vēlas, kā apdraudēt Krieviju. Lai aizsargātos, Krievijai esot nepieciešams atkal kļūt par lielvaru. Līdz tas notiks, kā tas tiek stāstīts pašiem Krievijas iedzīvotājiem, Putins aizstāvēs savu valsti un tās iedzīvotājus. Bet tās taču visas ir muļķības, un mēs to ļoti labi zinām,» sacīja Volkers.

Taujāts, kādēļ rietumvalstīs dzīvojošie baidās no konfrontācijas ar Krieviju, bijušais diplomāts sacīja, ka vienmēr vieglāk ir samierināties un meklēt iespējas sākt dialogu ar šo valsti. Tomēr, ja Krievija tiešām vēlētos labākas attiecības ar Rietumiem, tā to varētu izdarīt diezgan viegli.

«Tas nemaz nav tik sarežģīti. Tāpat, ja Krievija tiešām vēlētos dialogu ar Rietumiem, arī tas nav nemaz tik grūti izdarāms, ticiet man. Jāsaprot gan viens, ka Putins to nemaz nevēlas. Viņš vēlas konfrontējošas attieksmes saglabāšanu. Iekšpolitiski viņam tas ir izdevīgi, jo ļauj palikt pie varas un labi nopelnīt,» izteicās bijušais vēstnieks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu