Aptuveni 20 tūkstošiem iedzīvotāju Latvijā nav sava ģimenes ārsta

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Aptuveni 20 tūkstošiem iedzīvotāju Latvijā nav sava ģimenes ārsta, intervijā LTV raidījumam «Rīta Panorāma» sacīja Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas (LĢĀA) priekšsēdētāja Sarmīte Veide.

Viņa norādīja, ka Latvijā ārstu vidējais vecums ir vairāk nekā 50 gadi un ģimenes ārsti iet pensijā. «Jaunie speciālisti mācās valodu un domā par to, kā braukt projām no Latvijas. Ir jārīkojas steidzīgi, problēmas ir jārisina - gan rindas, gan atalgojums mediķiem ir katastrofāls,» teica Veide.

LĢĀĀ vadītāja uzsvēra, ka šobrīd Latvijā ir tukšas 11 ģimenes ārstu prakšu vietas. «Tas ir, 20 tūkstošiem iedzīvotāju nav sava ģimenes ārsta. [Savukārt] 44 ārsti varētu nākamo piecu gadu laikā aiziet no praksēm pensijā,» pauda Veide.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) paziņojums par papildu finansējuma ierobežošanu veselības aprūpei ir Latvijas izmērdēšana, iepriekš pauda Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA).

Arodbiedrība ir neizpratnē par Kučinska izteikumiem Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdes laikā, kad viņš paziņoja par papildu finansējuma ierobežošanu veselības aprūpei nākamajā gadā, sakot, ka «runa ir par 35 miljoniem un punkts».

LVSADA norāda, ka Kučinska valdība Latvijas Stabilitātes programmā 2016. – 2019. gadam šā gada aprīlī ir lūgusi Eiropas Komisijai (EK) atļauju palielināt budžeta deficītu par 0,5% no iekšzemes kopprodukta ar mērķi steidzami paaugstināt veselības nozares finansējumu. Tā kā EK oficiālajos ieteikumos Latvijai šādu atļauju ir devusi un pat uzsvērusi nepieciešamību strauji palielināt veselības aprūpes finansējumu, arodbiedrībai nav skaidrs, kāpēc Kučinskis pēkšņi atsakās to darīt.

LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris norādīja, ka «pacientiem saprotamākā veidā premjera paziņojumu varētu tulkot kā «Latvijas izmērdēšanu turpināsim. Punkts». Viņaprāt, šāda valdības nostāja rada nopietnus jautājumu.

Jau ziņots, ka veselības aprūpe darbinieki kopš aprīļa pieprasa finansējuma palielināšanu veselības nozarei un tā panākšanai gan rīkojuši protestus, gan vērsušies pie Kučinska.

Premjers norādīja, ka valdība šobrīd kopīgi ar sociālajiem partneriem strādā pie tā, lai palielinātu ienākumus veselības nozarē, kur reformām nākamgad ir nepieciešami 35 miljoni eiro. Papildu finansējumu veselības aprūpei plānots gūt, piemēram, no ministriju budžeta pārskatīšanas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu