Skolotājiem ir noraidoša attieksme pret Saeimas puritāņu «tikumības» grozījumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

Skolotāji Izglītības likuma «tikumības grozījumus» vērtē negatīvi, noskaidrots Latvijas Universitātes Antropoloģijas studiju katedras un Publiskās antropoloģijas centra pētnieku veiktajā pētījumā.

Kā informēja organizācijā «Papardes zieds», pētījuma mērķis bijis noskaidrot, kā skolotāji vērtē Izglītības likuma grozījumus par tikumības mācības ieviešanu skolās. Lielākā daļa aptaujāto pauduši, ka likumdošanas izmaiņas neradīs pozitīvas pārmaiņas jauniešu tikumiskās attīstības kontekstā un neuzlabos izglītības kvalitāti.

Pedagogu ieskatā šie grozījumi drīzāk ir radījuši neizpratni par mācību līdzekļiem un metodēm, kuras viņi drīkstēs izmantot pēc grozījumu spēkā stāšanās. Tāpat vairums pedagogu uzskata, ka šie grozījumi veicinās cenzūras ieviešanu, kas skars mācību saturu noteiktos priekšmetos. Skolotāji arī ir pārliecināti, ka cenzūras klātbūtne skolās negatīvi ietekmēs mācību procesu un pastāv risks, ka skolēniem tiks dota nepilnīga vai izkropļota informācija.

Pēc skolotāju domām, pirmā vieta, kur tiek mācītas tikumības normas, ir ģimene, kas ir primārā sociālā vide. Skolotāji uzskata, ka tikumības mācīšana skolās vienmēr ir notikusi, tomēr norāda, ka tā bija tikumiska mācība skolotāja uztverē, proti, pedagogs mācīja, atsaucoties uz savu personīgo nostāju.

Vairāki skolotāji tikumības mācīšanas grozījumu ieviešanu uztver kā viņu kompetences un līdzšinējā darba apšaubīšanu. Daļa no pētījuma dalībniekiem atzīmē, ka finansējumu, kas paredzēts grozījumu izstrādāšanai, varēja izmantot citādi, piemēram, skolas inventāra iegādei. No visām veiktajām intervijām tikai vienā tika pausts atbalsts grozījumiem.

Pētījuma laikā veiktas 23 intervijas ar dažādu mācību priekšmetu skolotājiem gan no pilsētas, gan lauku skolām.

Kā ziņots, Saeima pieņēmusi grozījumus Izglītības likumā, nosakot, ka izglītības sistēma nodrošina izglītojamā tikumisko audzināšanu, kas atbilst Satversmē ietvertajām un aizsargātajām vērtībām, īpaši tādām kā laulība un ģimene.

Tāpat likums paredz, ka izglītības iestādēm, izņemot augstskolas, ir jāaizsargā izglītojamo no tādas informācijas un metodēm izglītības un audzināšanas procesā, kas neatbilst likuma mērķī ietvertajai izglītojamā tikumiskās attīstības nodrošināšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu