Mīts vai realitāte? Lielbritānija aizslēgs robežas ārvalstu studentiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Pagājušajā nedēļā Lielbritānijā notika referendums, kurā vairums pilsoņu nobalsoja par Apvienotās Karalistes izstāšanos no Eiropas Savienības. Patlaban nav zināms, vai tas patiešām notiks, bet daudzās jomās ir neskaidrības. Brexit var atstāt arī ietekmi uz augstāko izglītību.

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) rektors Jānis Gardovskis TVNET norādīja, ka RSU šobrīd studē 47 studenti no Lielbritānijas.

Pašlaik nav būtiska Brexit ietekme uz studiju procesu ārvalstu studentiem no Lielbritānijas, jo izstāšanās process būs pakāpenisks ilgākā periodā. Protams, skatoties tālākā nākotnē, tas varētu nozīmēt administratīvo apgrūtinājumu pieaugumu, t.i., imigrācijas procedūras, kas prasīs papildu laika, finanšu un cilvēku resursus.

Tomēr rektors mierināja, ka RSU par to īpaši nav jāuztraucas, jo arī pašlaik universitāte strādā ar studentiem, kuru mītnes zemes ir ārpus Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas, un šajā darbā RSU Starptautisko sakaru departamentam ir uzkrāta nozīmīga pieredze.

Kas notiks ar ārvalstu studentiem Lielbritānijā?

Gardovskis atzina, ka Brexit droši vien radīs vairāk problēmu Lielbritānijas universitātēm. Par šo jautājumu jau pirms referenduma bija norūpējušās šīs valsts augstākās izglītības iestādes, studentu asociācijas un citas augstākās izglītības interešu grupas.

Pēc Brexit rezultātiem redzams, ka nozīmīga daļa Lielbritānijas studentu balsoja par palikšanu Eiropas Savienībā.

Lielbritānijas universitātēm Brexit varētu samazināt iespējas piekļūt Eiropas dažādiem finanšu mehānismiem izglītībai un pētniecībai, ierobežojumus brīvi pārvietoties un tādējādi piesaistīt starptautiskos studentus, pasniedzējus un pētniekus, kā arī apgrūtinājumus, kas saistīti ar plašāko starptautisko sadarbību un tīklošanos.

Ja Lielbritānijas universitātes atceļ «home tuition fees» Eiropas studentiem, tās var kļūt arī mazāk pievilcīgas kā studiju galamērķis. Iespējams, šis faktors paver jaunas iespējas citām Eiropas augstskolām, tostarp RSU Latvijā, Gardovskis sacīja.

Vēl nav zināms, vai Lielbritānija izstāsies no ES

TVNET jau ziņoja, ka 23.jūnijā notikušajā referendumā 52% tā dalībnieku atbalstīja Lielbritānijas aiziešanu no ES.

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers otrdien paziņoja, ka Lielbritānija nevar «mēnešiem ilgi apcerēt» nākamos soļus pēc referenduma par izstāšanos no ES.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons teicis, ka Lisabonas līguma 50.pantu izstāšanās oficiālam pieteikumam vajadzētu iedarbināt viņa pēctecim, kurš varētu būt amatā, iespējams, septembrī.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu