Vanags: Sievietes un vīrieši ir līdzvērtīgi, taču viņiem var būt atšķirīgi uzdevumi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Sievietes un vīrieši ir līdzvērtīgi, taču viņiem var būt atšķirīgi uzdevumi, intervijā laikrakstam «Neatkarīgā» skaidro Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas (LELB) arhibīskaps Jānis Vanags.

Sinodes lēmums liegt iespējas mācītāja amatā ordinēt sievietes nenozīmējot, ka sieviete un vīrietis nav līdzvērtīgi. Taču baznīca atzīst, ka viņiem var būt atšķirīgi uzdevumi, atbildība un aicinājums, skaidro Vanags.

Kā skaidro arhibīskaps, sieviešu ordinēšana parāda, kādu Bībeles skaidrošanas metodi baznīca ir pieņēmusi. Bībeles skaidrošanā esot dažādas pieejas. «Vienkāršoti sakot, Rietumeiropā lielāks iespaids ir bijis vēsturiskajai kritikai un teksta kritikai, kas Bībeli analizē kā jebkuru vēsturisku tekstu. Par teksta jēgas galveno atslēgu kļūst konteksts, vēsturiskie apstākļi. Pravietis kaut ko raksta nevis Dieva uzdevumā, bet sava laika politiskajās interesēs. Apustulis raksta nevis to, ko viņam atklājis Dievs, bet attēlo sava laika kultūru. Pēc stila, manuskriptu variantiem un citām pazīmēm mēģina izlobīt, vai Jēzus vai apustulis tā varētu būt teicis, vai to pierakstījis kāds redaktors,» norāda Vanags.

Savukārt bibliski konservatīvā pieeja vairāk rēķinās ar kanonisko Bībeli kā Dieva Gara iedvesmotu tekstu.

«Sinode vienprātīgi balsoja par to, ka mēs turpināsim būt tāda baznīca, kāda bija apustuļu, baznīctēvu, lielo baznīcas skolotāju, reformatoru un pat mūsu pirmskara laika baznīca. Dievam jāklausa vairāk nekā cilvēkiem. Tāds bija Sinodes nolūks,» piebilda arhibīskaps.

Viņš piebilda, ka uzbrukumiem LELB par šo jautājumu, lielā mērā jāpateicas baznīcai ārpus Latvijas. «Tā ordinē sievietes un vienmēr uzskata par savu misiju mūs pamācīt, kā jārīkojas Latvijā. Taču te mēs stāvam un acīmredzot citādi nevaram. Tā ir mūsu dzīve kopā ar Dievu, bet jūs dzīvojiet savējo. Tad gan attiecības, gan sadarbība būs labāka,» uzskata Vanags.

Kā ziņots, LELB sinode grozīja baznīcas Satversmi, aizliedzot ordinēt sievietes. Lēmums pieņemts ar 201 balsi «par», 59 «pret», bet atturējušies 22, līdz ar to par savākti 77% balsu no nepieciešamajiem 75%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu