Vaidere EP mudina samazināt ES administrācijas izmaksas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Eiropas Savienības (ES) institūcijām būtu jāsamazina administrācijas izmaksas, savukārt divu Eiropas Parlamenta (EP) mītņu vietā būtu nepieciešama viena, tā šodien Strasbūrā notiekošās EP plenārsesijas laikā norādīja deputāte Inese Vaidere (V), kura strādā EP Budžeta komitejā.

Diskutējot par plānoto Daudzgadu finanšu shēmas pārskatīšanu, politiķe aicināja rast līdzsvaru starp ilgtermiņa un jaunajiem uzdevumiem, kā arī būtu nepieciešams saglabāt jau esošo Kohēzijas finansējumu un grantus, kas ir būtiski vairākām no mazajām valstīm.

Vaidere arī atgādināja, ka vienai no prioritātēm jābūt Eiropas Savienības (ES) ārējo robežu stiprināšanai, norādot, ka bēgļu krīzi nevar risināt uz citu problēmu rēķina.

Viņa arī mudināja sniegt nepieciešamo atbalstu lauksaimniekiem, vienlaikus politiķes ieskatā jāsamazina ES institūciju administrācijas izmaksas, kā arī divu EP mītņu vietā būtu nepieciešama tikai viena.

Jau vēstīts, ka ES, atjauninot daudzgadu tēriņu plānu, jānodrošina iespējas veiksmīgi risināt neparedzētas krīzes, piemēram, masveida migrāciju, terorismu un jaunatnes bezdarbu, tā trešdienas rezolūcijā par plānoto Daudzgadu finanšu shēmas pārskatīšanu gatavojas paust EP deputāti.

Daudzgadu finanšu shēma (MFF) 2014.-2020.gada periodam ir jāpadara elastīgāka, lai ES spētu strauji reaģēt uz krīzēm, kas netika prognozētas shēmas pieņemšanas laikā, piemēram, migrācijas un bēgļu krīzes, terorisms un iekšējās drošības problēmas, krīze lauksaimniecībā vai ilgstoši augsts bezdarba līmenis, jo īpaši jauniešu vidū, teikts rezolūcijas projektā.

EP deputāti aicina uz budžeta stratēģiju pēkšņu krīžu risināšanai. Viņi norāda, ka resursu trūkuma dēļ ES bijusi spiesta pieņemt ārkārtas instrumentus, kas radījis demokrātiskās kontroles un pārskatāmības problēmu ES.

Viņi piedāvā ES budžetā izveidot pastāvīgu krīzes rezervi, lai izvairītos no vajadzības pieņemt ārkārtas instrumentus vai veidot trasta fondus. Tekstā arī aicināts turpināt diskusiju par «pašu resursiem».

Rezolūcijas projektā EP deputāti norāda, ka izmaiņas, ko ieviesīs Daudzgadu finanšu shēmā, bez kavēšanās jāīsteno 2017.gada budžetā. Viņi arī prasa, lai, negaidot izstāšanās sarunu ar Lielbritāniju iznākumu, Eiropas Komisijai informētu EP par «Brexit» ietekmi uz ES budžetu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu