Kanāda: NATO tomēr cer uz dialogu ar Krieviju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

NATO īsteno un turpinās īstenot atturēšanas politiku pret Krieviju, cik vien ilgi tas būs nepieciešams, tomēr cer arī uz dialogu ar šo valsti, intervijā laikrakstam «Diena» sacījis Kanādas ārlietu ministrs Stefans Dions.

«Ziemeļatlantijas alianses stratēģija [attiecībā pret Krieviju] ir balstīta atturēšanā un dialogā. Tas arī ir iemesls, kādēļ Kanāda ir šeit - lai parādītu, ka tiks aizsargāts ikviens kvadrātcentimetrs NATO teritorijas. Mūsu klātbūtne Latvijā ir ļoti spēcīgs signāls stingras atturēšanas politikas ietvaros un nozīmē, ka gadījumā, ja tiek uzbrukts Latvijai, tad tiek uzbrukts arī Kanādai un tātad arī ASV, Francijai un citām alianses dalībvalstīm. Tas ir stingrs vēstījums,» sacījis ministrs.

Dions uzsvēris, ka vienlaikus NATO «tupina cerēt» uz dialogu un to, ka nākotnē Krievija kļūs par alianses stratēģisko partneri. «Ka Krievija pārstās destabilizēt starptautisko kārtību un tiks apturētas Krievijas nepieņemamās darbības Ukrainā. Un mēs visi kopā strādājam šo mērķu sasniegšanai. Pateikt, cik laika tas prasīs, diemžēl nav manos spēkos, taču es ceru, ka iespējami mazāk.»

«Krievijas ārpolitika mēdz būt neprognozējama un grūti saprotama, kas ir vēl viens iemesls atturēšanas politikas īstenošanai. Ir nepieciešama pārliecība, ka nebūs nekādas agresijas. Ja pēc gada nekas nebūs mainījies, mēs turpināsim atturēšanas politiku un turpināsim to tik ilgi, cik tas būs nepieciešams. Kaut gan es ceru, ka pēc gada es varēšu atkal atbraukt uz Rīgu jau jūtami miermīlīgākā gaisotnē,» piebildis Dions.

Lūgts komentēt izskanējušos pieļāvumus, ka Kanāda tikai ar grūtībām pierunāta uzņemties Latvijā izvietojamās NATO vienības vadību. Dions paziņojis, ka tā nav patiesība. «Notika konsultācijas par to, kāds varētu būt labākais Kanādas ieguldījums atturēšanas politikā, kuru gaitā tika secināts, ka šajā gadījumā tā ir vadošā loma Latvijā izvietojamajā alianses vienībā, un mēs esam lepni par iespēju uzņemties šo lomu.»

«Protams, būtu patīkamāk, ja mūsu karavīri varētu palikt mājās, jo labākā vieta, kur vīrietim valkāt uniformu, ir viņa paša mājas, taču kopējā situācija liek rīkoties, un mēs darām labāko, ko varam izdarīt,» teicis Kanādas ārlietu ministrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu