Politologs: Trampa izteikumi par NATO valstu neaizsargāšanu ir priekšvēlēšanu retorika

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Republikāņu partijas kandidāta ASV prezidenta amatam Donalda Trampa paziņojums, ka ASV viņa vadībā varētu neaizsargāt dažas NATO dalībvalstis, ja tām grasītos uzbrukt Krievija, jāuztver tikai par priekšvēlēšanu retorikas spēlēm, šādu viedokli sarunā ar aģentūru LETA pauda politologs Kārlis Daukšts.

Politologs skaidroja, ka Tramps ir vien prezidenta amata kandidāts, līdz ar to viņš var atļauties sacīt visu, lai tikai iedrošinātu savus vēlētājus. Daukšta izpratnē Trampa retorika varētu mainīties, kad viņš saskartos ar reālām politikas darbībām.

«Pašlaik tā ir vien retorika, kas vērsta pret otru prezidenta kandidātu. Tās ir retorikas spēles, un mums ir jāsaprot, ka tracināt sabiedrību ar dažādiem minējumiem ir tikai kontrproduktīvi,» norādīja Daukšts.

Taujāts, vai no šādiem Trampa izteikumiem Krieviju varētu uzskatīt par ieguvēju, politologs norādīja, ka ieguvēji šajā gadījumā varētu būt Krievijas mediji, jo tas apstiprina iepriekš pausto, ka NATO un pārējās valstis ir vājas, turklāt tās atrodas arī haosa stāvoklī.

«Bet vienīgā valsts, kas regulēs nākotni, ir Krievija,» sacīja Daukšts, analizējot Krievijas mediju publicēto. «Ārpolitiskā propaganda Krievijā bieži vien vērsta uz savas valsts iedzīvotāju patriotiskā līmeņa uzturēšanu,» viņš piebilda.

Tramps intervijā «The New York Times» iepriekš sacīja, ka viņš izlems, vai aizsargāt Baltijas valstis pret Krievijas agresiju, pamatojoties uz to, vai šīs valstis «ir izpildījušas savas saistības pret mums».

«Ja tās izpilda savas saistības pret mums, tad atbilde ir jā,» teica Tramps.

NATO 2014.gadā izveidoja ātrās reaģēšanas spēkus, lai aizsargātu alianses vismazāk aizsargātās dalībvalstis pret konfrontāciju ar Krieviju.

Tramps šajā intervijā arī sacīja, ka viņš nekritizēs Turciju par represijām pret politiskajiem oponentiem un pilsonisko brīvību ierobežošanu. Viņš sacīja, ka ASV nav «tiesību pamācīt» citas valstis, kad ASV «cilvēki aukstasinīgi šauj policistus».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu