Vēstnieks: Latvija pilda savas saistības pret NATO

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvija savas saistības pret NATO pilda un nevienam nav šaubas, ka jau 2018.gadā mūsu valsts novirzīs aizsardzībai finansējumu 2% apmērā no IKP, intervijā telekanālam LNT sacīja jaunais Latvijas vēstnieks ASV Andris Teikmanis.

Vaicāts par ASV Republikāņu partijas kandidāta prezidenta amatam Donalda Trampa pēdējā laika izteikumiem, Teikmankis sacīja, ka retorika mēdz mainīties, kad politiķi ir ievēlēti. «Latvija savas saistības pret NATO pilda. Nevienam nav šaubas, ka 2018.gadā mēs finansēsim aizsardzības budžetu 2% apmērā no IKP. [Ziemeļatlantijas līguma] 5.panta saistības neapšauba neviena NATO dalībvalsts. Tas ir solidaritātes princips, kas nosaka pasaules drošību,» sacīja vēstnieks.

Vēstnieks arī vērsa uzmanību uz NATO rīcību pēdējos samitos, kuru laikā tika pieņemti lēmumi par ciešāku alianses iesaisti Baltijas valstu drošības garantēšanā. «Baltijas attiecības ar ASV ir veidojušās gandrīz simts gadu garumā. Tas ir pamats, ar kuru mēs strādāsim uz priekšu,» teica Teikmanis. Viņš arī norādīja, ka Baltijas valstīm nevajadzētu iesaistīties ASV priekšvēlēšanu kampaņā.

Aģentūra BNS jau vēstīja - Tramps paziņojis, ka gadījumā, ja viņu ievēlēs par prezidentu, viņš panāks, lai NATO dalībvalstis maksā par savu aizsardzību, nevis paļaujas uz to, ka izdevumus segs ASV. «NATO ir valstis, kuras mūs izmanto. Ja es [būšu prezidents], ticiet man, tās maksās,» sacīja Tramps svētdien pārraidītā intervijā telekanālam NBC.

«Pieņemsim, ka valstī notiek iebrukums. Tā nav samaksājusi. Visi saka - ak, bet mums ir līgums,» klāstīja Tramps. NATO līguma 5.pants noteic, ka uzbrukuma gadījumā vienai alianses dalībvalstij pārējām valstīm tā ir jāaizstāv. «Ja viņi nemaksā - tas nav kā pirms četrdesmit gadiem. Tas nav kā pirms piecdesmit gadiem. Tas nav kā pirms trīsdesmit gadiem. Šodien mēs esam citāda valsts,» viņš teica.

«Ir valstis, kuras nemaksā, un tas jau ir vairāk nekā NATO, jo mēs rūpējamies par Japānu. Mēs rūpējamies par Vāciju un Dienvidkoreju, un Saūda Arābiju, un mēs zaudējam it visā,» sacīja Tramps. «Mēs vairs nevaram būt muļķu valsts,» viņš uzsvēra.

Tramps pirms dažām dienām pārsteidza ar paziņojumu, ka gadījumā, ja viņš uzvarēs 8.novembrī paredzētajās prezidenta vēlēšanās, Savienotās Valstis varētu neaizstāvēt tās NATO dalībvalstis, kuras nav izpildījušas savas saistības. Intervijā laikrakstam «The New York Times» uz jautājumu, vai ASV sniegs palīdzību Baltijas valstīm Krievijas uzbrukuma gadījumā, Tramps atbildēja, ka tas būs atkarīgs no tā, vai šīs valstis «ir izpildījušas savas saistības pret mums». Viņš gan tūlīt piebilda: «Ja tās pilda savas saistības, tad atbilde ir - jā.».

Tāpat vēstīts, ka aizvadītajā nedēļā Valsts prezidents Raimonds Vējonis pasniedza akreditācijas vēstules jaunajam Latvijas vēstniekam ASV Andrim Teikmanim, kurš līdz šim ir Latvijas vēstnieks Lielbritānijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu