Tiesībsargs: Cietušo bērnu nopratināšana, maigi sakot, nav tāda, kādai tai vajadzētu būt

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Veids, kādā patlaban notiek cietušo bērnu nopratināšana, maigi izsakoties, nav tāds, kādam tam vajadzētu būt, pārliecināts tiesībsargs Juris Jansons. «Gan no mūsu veiktās izpētes, gan no nozares ekspertu paustā secināms, ka tas, kā šobrīd notiek cietušo bērnu nopratināšana, maigi izsakoties, nav tā, kā tam vajadzētu būt. Īpaši satraucoši tas ir gadījumos, kad runājam par seksuālos noziegumos cietušu bērnu nopratināšanu,» uzskata Jansons.

Centra «Dardedze» juriste Laura Ceļmale skaidroja, ka valdošā prakse bērnu nopratināšanā ne vien atkārtoti traumē cietušos bērnus, bet arī traucē iegūt kvalitatīvus pierādījumus noziegumu atklāšanai. Šī iemesla dēļ centrs vērsās pie tiesībsarga ar lūgumu veikt izpēti un sniegt savu atzinumu par novērotajām nepilnībām, lai kopīgi meklētu risinājumus situācijas uzlabošanai.

Lai informētu par šībrīža situāciju, kādā notiek nepilngadīgo cietušo un liecinieku nopratināšana, un par ieceri izveidot «Bērna māju», pirmdien, 22.augustā, plkst.11 notiks preses konference. Tā norisināsies Tiesībsarga biroja telpās, Baznīcas ielā 25, 4.stāva zālē.

Tiesībsarga birojā skaidroja, ka «Bērna māja» ir vienota vieta, kurā bērniem draudzīgās telpās un veidā profesionāļu vadībā tiek veikta bērna pratināšana.

Preses konferencē piedalīsies Rīgas Stradiņa universitātes Psihosomatikas un psihoterapijas klīnikas ārsts Artūrs Miksons, kurš kā neatkarīgs eksperts izklāstīs jautājumu no bērnu psihes viedokļa. Jansons iepazīstinās ar policijas iecirkņu pārbaudēs konstatēto, kā notiek bērnu nopratināšana izmeklēšanas gaitā, bet Ceļmale stāstīs par identificētajām problēmām un priekšlikumiem par atbalstu no seksuālās vardarbības cietušajiem bērniem, kā arī par «Bērna māju» kā labās prakses piemēru.

Paredzēts, ka pasākumā piedalīsies arī Iekšlietu ministrijas, Tieslietu ministrijas un Labklājības ministrijas pārstāvji.

Preses konference notiks Tiesībsarga biroja telpās, Baznīcas ielā 25, 4.stāva zālē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu