Kā maksimāli uzlabot skolēna ikdienas uzturu?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/LETA

Vasaras brīvdienu laikā lielā mērā iespējams kontrolēt skolēna uzturu, taču, sākot skolas gaitas, atliek vien uzticēties, ka bērns pusdienos skolas ēdnīcā, nevis izvēlēsies ieturēties ar gāzētajām limonādēm, čipsiem un citiem našķiem.

Skolās bērni ir nodrošināti ar siltu maltīti, taču bieži vien izvairās to ēst, dodot priekšroku saldumiem. Tam ir vairāki iemesli. Dažkārt vecāki bērnus lutina ar pārlieku lielu kabatas naudu, kas tos vilina iegādāties dažādus saldumus. Taču vairumā gadījumu bērns izvairās ēst skolā piedāvāto ēdienu nevis tādēļ, ka tas nebūtu garšīgs, bet gan tāpēc, ka ģimenē ir citādi ēšanas paradumi.

Tādēļ vecākiem būtiski jāizvērtē ģimenes ēšanas paradumi,

jo pēc tiem diezgan droši iespējams noteikt, kādai maltītei bērns dos priekšroku, izejot no mājas.

Bērniem tāpat kā pieaugušajiem nepieciešami produkti, kas ir uztura piramīdas pamats. Īpaša uzmanība ir jāpievērš olbaltumvielu daudzumam skolēna uzturā, jo tās ir viens no galvenajiem šūnu «būvmateriāliem». Tātad uzturā jāiekļauj piens, siers, jogurts un biezpiens, gaļa, zivis, pākšaugi. Tāpat uzturā vajadzētu iekļaut arī dzelzi saturošus produktus, kas īpaši attiecas uz meitenēm.

Ja bērnam nav noslieces uz liekā svara veidošanos, uzturā jāpatērē arī veselīgie tauki – kvalitatīva olīveļļa, avokado un sviests, kas ļoti nepieciešami intensīvi noslogotiem prātiem. Svarīgi skolēna uzturu nodrošināt arī ar pilngraudu produktiem, kas bērnam dos nepieciešamo enerģiju. Šajā gadījumā vajadzētu izvairīties no stipri saldinātām brokastu pārslām un mušļiem, bet to vietā labāk izvēlēties auzu pārslu, prosas un citas putras.

Ļoti svarīgi ir no rīta paēst brokastis, kas nereti vecāku steigas dēļ tiek izlaistas.

Tāpat vecākiem ir jāmudina bērni ēst pusdienas un, ja pēc skolas ir nodarbības, nodrošināt līdzi paņemamu launagu.

Katra bērna gadījums ir jāizvērtē individuāli, jo būtisks ir bērna svars un augšanas līknes, tomēr kopumā svarīgākais vecākiem ir parūpēties, lai bērna uzņemtais uzturs būtu daudzveidīgs un veselīgs. Tas skolēnam nodrošinās gan enerģiju doties dienas gaitās, gan prāta asumu veiksmīgam mācību procesam.

Padomus, kā parūpēties par maksimāli veselīgu skolēna uzturu, sniedz uztura speciāliste, BENU veselības un skaistuma akadēmijas lektore Liene Sondore.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu