Baidens: NATO līguma 5.pants ir ASV svēts pienākums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

ASV ir apņēmušās pildīt NATO līguma 5.pantu, un tas ir svēts pienākums, šodien pēc tikšanās ar visu trīs Baltijas valstu prezidentiem pavēstīja ASV viceprezidents Džo Baidens. Viņš uzsvēra, ka līgums ir rakstveida vienošanās, kur viena no līgumpusēm ir ASV, un tāpēc viņš vēlas vēlreiz apstiprināt, ka ASV pilnībā uzņemsies šīs saistības un pienākumus, kas līgumā paredzēti.

Viesojoties Rīgā, Baidens vēlas apspriest nianses, kas nepieciešamas NATO samita laikā pieņemto lēmumu īstenošanai.

ASV viceprezidents arī pauda gandarījumu par paveikto kopš Baltijas ceļa, atzīstot, ka savulaik, kad vērojis šo notikumu, tas tiešām bijis pārsteidzošs brīdis.

Savukārt Valsts prezidents Raimonds Vējonis pauda, ka pusotru mēnesi kopš NATO samita Varšavā šodien diskusiju pamatjautājums būs drošības stiprināšana Baltijas reģionā un veidi, kā labāk ieviest samita lēmumus dzīvē.

NATO sabiedrotajiem ir viens uzdevums - aizstāvēt kopīgās vērtības, kas ir brīvība, demokrātija un likuma vara, -, uzsvēra Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess. «Un mēs nekad neesam apšaubījuši NATO līguma 5.pantu,» viņš piebilda. Tāpat, viņaprāt, ir jāstājas plecu pie pleca cīņā ar terorismu un ārējo agresiju.

Arī Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite uzsvēra, ka atkārtoti tiek apstiprināts, ka uzņemtās NATO līguma saistības tiks pildītas. Viņa arī pauda pārliecību, ka pēc ASV prezidenta vēlēšanām ASV joprojām uzņemsies saistības, ko paredz 5.pants. «Mēs esam gatavi vēlreiz apstiprināt mūsu stratēģisko partnerību. Šis ir vēstījums, kas ir jānodod mūsu tautām,» noteica Grībauskaite.

Jau ziņots, ka šodien Rīgā ieradies ASV viceprezidents Baidens. Līdz šim jau ir notikušas viņa tikšanās ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas prezidentiem un Latvijas Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS). Vakarā viņš Latvijas Nacionālajā bibliotēkā teiks uzrunu baltiešiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu