Ārzemju latvieši ik gadu mūsu valsts ekonomikā iegulda €500 miljonus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latviešu diaspora ik gadu valsts ekonomikā iegulda ap 500 miljoniem eiro, Latvijas Radio stāstīja Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieks diasporas jautājumos Pēteris Elferts, kurš šajās dienās pēc divu gadu darba beidz pildīt šos pienākumus.

Vairāki miljoni eiro arī aizplūst no Latvijas diasporas virzienā, bet bilance kopumā neteikti ir pozitīva, izteicās vēstnieks.

Runājot par divos gados sasniegto, Elferts stāstīja, ka vairāk sadarbojies ar diasporas organizācijām. Viņš īpaši izcēla darbu jauniešu jautājumos, piemēram, tikusi atbalstīta pasaules latviešu jauniešu organizācijas dibināšana, kas esot svarīgi, jo jaunieši veido savu «es» un šajā laikā ir svarīgi veidot viņiem piederības sajūtu Latvijai. Ja cilvēkiem ir draugi Latvijā, viņi paliek latvieši, pretējā gadījumā viņi ātri asimilējas, izteicās vēstnieks.

Ar daļēju Latvijas valsts atbalstu pašlaik strādājot vairāk nekā 100 tautiešu skoliņas ārzemēs.

Šogad tādas dibinātas Grieķijā un Turcijā, pērn - Ziemeļitālijā.

Tāpat Elferts priecājās par pasaules latviešu ekonomikas forumu sarīkošanu, par atbalstu Latvijas Universitātes Diasporas un migrācijas pētījumu centra dibināšanā, tāpat šogad sarīkots trešais konkurss, lai atbalstītu diasporas medijus.

Elferta vērtējumā nauda nav izšķirošais faktors sadarbībā ar diasporu, jo no valsts puses nekad nebūšot iespējams apmierināt visus pieprasījumus.

Daļa ĀM politikas bijusi vērsta arī uz cilvēkiem, kas atgriežas vai vēlas atgriezties Latvijā. Šajā jomā Elferts īpaši jutis, ka nepieciešams atbalsts bērniem, kuriem jāsāk iet skolā, nepieciešama diasporas studentu piesaiste augstskolām un arodskolām, tālmācības rīku ieviešana. Tāpat esot jāveicina diasporas tūrisms uz Latviju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu