AM: Latvija kā NATO dalībvalsts tikai iegūst no Lietuvas lēmuma iegādāties bruņumašīnas «Boxer»

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvija no Lietuvas lēmuma iegādāties 88 bruņumašīnas «Boxer» tikai iegūst - gan kā tās kaimiņvalsts, gan kā NATO dalībvalsts, informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

Kā norāda ministrijā, aizsardzības budžeta pieaugums ir ļāvis Lietuvai un Latvijai īstenot sen iecerētus bruņojuma projektus. Lietuvai budžeta pieaugums bijis pat straujāks nekā Latvijai un reālos skaitļos pārsniedz Latvijas aizsardzības budžetu, tādēļ Lietuva ir izvēlējusies iegādāties «Boxer» bruņumašīnas, kas ir modernas, taču arī salīdzinoši dārgākas par citiem bruņutehnikas modeļiem.

Latvija no šī lēmuma tikai iegūst gan kā NATO dalībvalsts, gan kaimiņvalsts, jo palielinās mūsu reģionā pieejamās aizsardzības spējas, uzsver AM.

Tāpat ministrijā informē, ka Nacionālo bruņoto spēku attīstības plāni ietver vajadzību iegādāties bruņotas platformas Sauszemes spēku Kājnieku brigādes vajadzībām. Jau ir sākts viena bataljona mehanizācijas projekts, iegādājoties kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas vienības Sauszemes spēku 1.kājnieku bataljonam. Izvēle iegādāties lietotas platformas izdarīta, apzinoties nepieciešamību rast līdzsvaru starp dažādajām Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām un tādējādi īstenojot vairākus spēju attīstības projektus vienlaikus.

Nākotnē plānota bruņotu platformu iegāde arī otra Sauszemes spēku brigādes kājnieku bataljona vajadzībām. Platformu izvēle būs atkarīga no pieejamā finansējuma un tirgū pieejamiem risinājumiem, skaidro AM.

Kā ziņots, Lietuva nedēļas sākumā parakstīja nepilnus 386 miljonus eiro vērtu līgumu ar Vācijas konsorciju «Artec» par 88 bruņumašīnu «Boxer» iegādi, kas ir dārgākais iepirkums Lietuvas Bruņoto spēku vēsturē.

«Par 385,6 miljoniem eiro tiks iegādātas 88 kājnieku bruņumašīnas, kas ir pielāgotas Lietuvas Bruņoto spēku prasībām,» žurnālistiem teica Lietuvas aizsardzības ministrs Juozs Oleks. Pēc viņa sacītā, Lietuvas armija šo tehniku varēs izmantot vismaz trīs gadu desmitus. Ministrs parakstīja līgumu ar «Artec», kas ražo «Boxer», un starptautiskās bruņojuma iegādes organizācijas OCCAR pārstāvjiem.

Ar iepirktajām 84 kājnieku kaujas mašīnām un četrām komandvadības bruņumašīnām tiks apgādāti divi Lietuvas armijas Sauszemes spēku bataljoni Alītā un Ruklā, kas veido armijas ātrās reaģēšanas spēku pamatus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu