Tiesībsargs pieļauj, ka plāns slēgt «Kalkūnus» tapis ierēdņu kļūdas dēļ

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Fakts, ka valsts sociālās aprūpes centru klienti tiek pārsūtīti no vienas iestādes uz otru, liek domāt, ka kaut kas deinstitucionalizācijas idejā ir saprasts nepareizi, šorīt intervijā Latvijas Radio pauda tiesībsargs Juris Jansons.

Tiesībsargs teica, ka, iespējams, tie ierēdņi un atbildīgās amatpersonas, kas gatavoja valsts sociālās aprūpes centra «Latgale» filiāles «Kalkūni» slēgšanas plānu, kaut ko nav ņēmuši vērā vai nav līdz galam izpratuši deinstitucionalizācijas ideju. Viņš uzsvēra, ka slēgt iestādi var tikai tad, ja tā tiešām neatbilst dzīvošanas prasībām, vai arī pašvaldība spēj nodrošināt konkrētajām personām pilnvērtīgu dzīvi sabiedrībā.

«Rodas jautājums, kāpēc šie cilvēki jāpārvieto no «Kalkūniem» uz citu filiāli, ja deinstitucionalizācijas ideja ir nevis tehniski pārvietot cilvēkus no viena centra uz citu, bet sagatavot viņus patstāvīgai dzīvei,» uzsvēra Jansons.

Turklāt, slēdzot «Kalkūnus», Latgale faktiski paliktu bez neviena sociālās aprūpes centra, piebilda tiesībsargs.

Tāpat viņš informēja, ka par šo situāciju saņemti iesniegumi no vecākiem, kuru bērnus ar smagām invaliditātes pakāpēm ir plānots pārvietot uz valsts sociālās aprūpes centra «Rīga» filiāli «Baldone».

Tiesībsargs atzina, ka situācija ir satraucoša, tāpēc viņš tai pievērsis labklājības ministra Jāņa Reira (V) uzmanību. Jansons ir pārliecināts, ka šodienas kopīgā vizīte «Kalkūnos» varētu būt spēcīgs impulss, lai lēmumu par centra slēgšanu pārskatītu. Ja tas notiks, tiesībsargs arī sagaida, ka tiks prasīta atbildība no personām, kas sagatavoja plānu un rīkojumu par centra slēgšanu.

Jau vēstīts, ka filiāli «Kalkūni» plānots slēgt 2019.gadā, jo, pēc LM domām, tās ēkas ir novecojušas un to drošai izmantošanai būtu nepieciešami lieli ieguldījumi.

Savukārt Daugavpils novada dome lūgusi labklājības ministru atcelt rīkojumu par «Kalkūnu» darbības izbeigšanu, pilnveidojot un paplašinot tās sniegto pakalpojumu klāstu. Pašvaldības vadība prognozē, ka piemeklēt audžuģimenes tik smagā stāvoklī esošiem, gulošiem bērniem, kādi patlaban uzturas «Kalkūnos», varētu būt ļoti grūti, jo visi šie 60 bērni ir ļoti slimi un viņiem nav vecāku.

Pašvaldībā arī norāda, ka centrā jau ir veikta logu nomaiņa un citi uz energoresursu taupību vērsti pasākumi, tādēļ iestāde varētu iztikt arī bez iepriekš plānotā trīs miljonus eiro vērtā Eiropas Savienības fondu līdzfinansētā ēkas siltināšanas projekta.

Ministrija piekrīt, ka, attīstot jaunus sociālos pakalpojumus, pašvaldībām ir iespēja izmantot «Kalkūnos» esošo infrastruktūru, kā arī Eiropas Savienības (ES) finansiālo atbalstu. Pielāgojot telpas un, ja nepieciešams, ES finansētā projekta laikā sniedzot nepieciešamo atbalstu darbinieku prasmju un zināšanu papildināšanai, pašvaldībām būs iespēja radīt cilvēku īpašajām vajadzībām vairāk piemērotus pakalpojumus, nekā to iespējams izdarīt pašlaik.

Lai rastu iespējami efektīvāko risinājumu sociālo pakalpojumu attīstīšanai, lemjot arī par filiāles «Kalkūni» nākotni, LM ir paudusi apņemšanos strādāt ciešā sadarbībā ar iesaistītajām pašvaldībām.

Tikmēr tiesībsargs, izskatot privātpersonas iesniegumu, 12.jūlijā ir ierosinājis pārbaudes lietu par bērnu aprūpes kvalitāti valsts sociālās aprūpes centra «Rīga» filiālē «Baldone». Ņemot vērā, ka pēc «Kalkūnu» slēgšanas tajā dzīvojošajiem bērniem pakalpojumus plānots nodrošināt minētajā filiālē «Baldone», pārbaudes lietā tiks izpētīti tiesiskie un faktiskie apstākļi abās aprūpes centru filiālēs, pieprasot informāciju atbildīgajām iestādēm, informēja Tiesībsarga biroja Komunikācijas nodaļas vadītāja Ruta Siliņa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu