Reirs: Lēmums par «Kalkūnu» slēgšanu nav «akmenī cirsts»

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Lēmums par Valsts sociālās aprūpes centra (VSAC) «Latgale» filiāles «Kalkūni» slēgšanu nav «akmenī cirsts», apmeklējot «Kalkūnus», norādīja labklājības ministrs Jānis Reirs («Vienotība»).

Ceturtdien vizītes laikā Reirs un Tiesībsargs Juris Jansons iepazinās ar situāciju valsts sociālās aprūpes centra «Latgale» filiālē «Kalkūni».

Reirs uzsvēra, ka LM mērķis ir veidot tādu vidi, lai ikvienam bērnam būtu iespēja augt ģimenē.

«Pēdējo nedēļu tikšanās un sarunas ar Daugavpils pilsētas un novada domes vadītājiem, Tiesībsargu un nevalstisko sektoru, rosina domāt, ka lēmums par filiāles «Kalkūni» slēgšanu nav «akmenī iecirsts«. Tomēr, lai izvairītos no sasteigtiem secinājumiem, esmu lūdzis papildus informāciju gan no valsts sociālā aprūpes centra, gan pilsētas un novada domēm, kā arī plānošanas reģiona,» norādīja labklājības ministrs.

Viņš arī pauda, ka vizīte, iepazīstoties ar faktiskajiem ikdienas apstākļiem, bija vērtīga, bet vēl nepieciešams vispusīgs izvērtējums ilgtermiņa risinājumam, lai sabiedrībā balstīti pakalpojumi tā mērķa grupām tiktu nodrošināti maksimāli efektīvi.

Jansons norādīja, ka ir gandarīts, ka Reirs atsaucies aicinājumam iepazīties ar situāciju centrā «Kalkūni» klātienē.

«Es kā tiesībsargs turpināšu sekot līdzi deinstitucionalizācijas procesam un tam, kas notiek «Kalkūnos«. Šobrīd lēmumu pieņemšana ir ministra kompetencē. Bet, iesaistoties ministram, ir pārliecība, ka lēmums tik jūtīgā jautājumā būs izsvērts un pēc būtības, nevis tehnisks, lai akli izpildītu normatīvus. Šeit mēs runājam par sabiedrības grupu, kas ir vis, visneaizsargātākā, kas paši par sevi pienācīgā līmenī nevar parūpēties,» norādīja Tiesībsargs.

Tikšanās laikā tika pārrunāts LM vadītais deinstitucionalizācijas projekts un Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma atbalsts tuvāko gadu laikā. Tā mērķis ir radīt plašu pakalpojumu klāstu, lai bērni, kuri šobrīd dzīvo sociālās aprūpes centros, varētu augt ģimeniskā vidē, bet bērni ar funkcionāliem traucējumiem - saņemtu sociālo aprūpi un rehabilitāciju savā pašvaldībā tuvāk dzīvesvietai. Savukārt pieaugušie ar garīga rakstura traucējumiem atbilstoši savām iespējām, piesaistot speciālista atbalstu, varētu izvēlēties dzīvot patstāvīgi un strādāt sev piemērotu darbu.

Jau ziņots, ka deinstitucionalizācijas projekta ietvaros LM plāno slēgt VSAC «Latgale» filiāli «Kalkūni». LM šobrīd veic padziļinātu valsts sociālās aprūpes centru sistēmas izvērtējumu, tai skaitā īpaši vērtējot arī «Kalkūnu» darbību. Izvērtējuma ietvaros LM izskatīs arī Daugavpils novada domes sagatavoto informāciju par tās iespējām tālāk izmantot valsts sociālās aprūpes centra infrastruktūru. Šobrīd ministrija ir paudusi apņemšanos strādāt ciešā sadarbībā ar iesaistītajām pašvaldībām, lai rastu iespējami efektīvāko risinājumu sociālo pakalpojumu attīstīšanai.

Likvidējot valsts sociālās aprūpes centra «Latgale» filiāles « Kalkūni », tajā dzīvojošiem bērniem nodrošinās aprūpi ģimeniskā vidē Latgalē.

Tāpat ziņots, ka Tiesībsargs, izskatot privātpersonas iesniegumu, 12.jūlijā ir ierosinājis pārbaudes lietu par bērna aprūpes kvalitāti VSAC «Rīga» filiālē «Baldone». Ņemot vērā, ka pēc VSAC «Latgale» filiāles « Kalkūni» slēgšanas tajā dzīvojošajiem bērniem pakalpojumus plānots nodrošināt VSAC «Rīga» filiālē «Baldone», pārbaudes lietas ietvaros tiks izpētīti tiesiskie un faktiskie apstākļi abās VSAC filiālēs, pieprasīta informācija atbildīgajām iestādēm.

Turklāt pēc pārbaudes lietas ierosināšanas Tiesībsarga birojs saņēmis piecus VSAC «Latgale» filiālē « Kalkūni» dzīvojošo bērnu vecāku iesniegumus par iespējamo filiāles slēgšanu. Tāpat saņemti iesniegumi no Jelgavas diecēzes bīskapa Edvarda Pavlovska, Grīvas dekanāta dekāna priestera monsinjora Arnolda Oļehno, un 12.Saeimas deputāta Andreja Elksniņa par iespējamo filiāles slēgšanu deinstitucionalizācijas plāna īstenošanas ietvaros. Iesniegumos izteiktas bažas par VSAC «Latgale» filiāles « Kalkūni» slēgšanu, kas liegtu iespēju vecākiem regulāri apciemot savus bērnus, kā arī pakalpojums netiktu nodrošināts iespējami tuvu dzīvesvietai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu