Šadurskis: Pedagogu biedēšana ir Ušakova un Amerika mēģinājums attaisnot savu astoņu gadu bezdarbību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Rīgas pedagogu biedēšana ir galvaspilsētas mēra Nila Ušakova (S) un vicemēra Andra Amerika (GKR) mēģinājums attaisnot savu astoņus gadus ilgstošo bezdarbību, uzskata izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V).

Rīgas domes pārstāvji šorīt, uzrunājot pašvaldības izglītības darbiniekus, kritizējuši aktuālos IZM piedāvājumus izglītības sektora reformām, atzīstot tos par sliktiem vai nepārdomātiem.

Rīgas pašvaldības skolu direktoru un pirmskolu vadītāju sanāksmē, kas šodien notika vien divas stundas pirms IZM organizētā semināra galvaspilsētas pedagogiem par aktualitātēm jaunajā mācību gadā, pašvaldības pārstāvji aktīvi norādīja uz IZM iecerēm, kas RD ieskatā radīs negatīvas sekas pilsētā.

Runājot par Ušakova izteiktajiem pārmetumiem Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) darbam saistībā ar pedagogu algu reformu,

Šadurskis uzskata, ka kritika galvenokārt saistāma ar gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām.

«Tas ir normāls stils, ja Ušakovs ar Ameriku ir uzsākuši priekšvēlēšanu kampaņu -

viņiem beigu beigās ir jāattaisno sava astoņu gadu bezdarbība, jo Rīgas skolu tīkls ir nesakārtots,»

sacīja ministrs.

Politiķis uzsvēra, ka Rīgā, ņemot vērā nesakārtoto skolu tīklu, radusies situācija, ka divās skolās skolēnu trūkuma dēļ nevar atvērt 10.klasi.

«Rīgā notiek sistemātiska finanšu pārdale no tām skolām, kurās ir augsts skolēnu skaits, augsta kvalitāte, uz tām, kur nav iespējams nopelnīt atalgojumu. Līdz ar to kaut kādā veidā viņiem [Rīgas domes vadībai] ar politisko retoriku jāparāda, ka kāds cits ir vainīgs,» izteicās Šadurskis un atgādināja, ka naudas pārdale starp izglītības iestādēm varēs notikt tikai pārejas periodā.

Ņemot vērā pārmetumus par to, ka IZM pieņem Rīgai nelabvēlīgus lēmumus, Šadurskis aicināja Ušakovu «palasīt politikas plānošanas noteikumus».

Tomēr Šadurskis uzsvēra arī labās lietas, proti, Rīgas domes apņemšanos nodrošināt 680 eiro atalgojumu par likmi pirmsskolas pedagogiem.

Ministrs atzīmēja, ka

pašvaldības lēmums dāvināt autobusus izglītības iestādēm ir jocīgs.

«Ir jautājums, vai uzdāvināja vecus krāmus, kas ir norakstāmi, vai arī tie ir ejoši, un tad ir jautājums, kāpēc tie ir jāiepērk.

Tad ir jautājums, vai nākotnē nedāvinās trolejbusus vai tramvajus, kam arī ir miljonu iepirkumi,»

sacīja Šadurskis.

«Negribu ieslīgt politiskās retorikas stilā, bet šobrīd no tā, ko dzirdu, sausā atlikuma ir maz. Tā ir skolotāju biedēšana,» vērtēja ministrs.

Rīgas pašvaldības vadītājs Nils Ušakovs (S) nav apmierināts ar pedagogu atalgojuma reformu un sola papildu atbalstu pašvaldības izglītības darbiniekiem.

Ušakovs šodien uzrunājot pašvaldības izglītības darbiniekus, klāstīja, ka «reformā mums stāsta, ka būs ļoti labi, bet mēs redzam, ka tā nebūs, redzam, ka būs sliktāk. Nav grūti īstenot nepopulārus lēmumus, ja ir skaidrs, kāpēc to vajag,» uzsverot, ka šoreiz šādas skaidrības nav, jo Rīgas pedagogi reformas rezultātā zaudēs.

Ušakovs skaidroja, ka Rīgas dome drīzumā nobalsos par likmju palielināšanu līdz 680 eiro, tomēr viņš uzsvēra, ka ir svarīgi saprast, ka šī summa ir par 40 stundu darba slodzi nedēļā. Ušakovs pauda, ka Rīgā pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogi turpinās strādāt ierastās 30 stundas, tomēr tas vienlaikus nozīmē pavisam niecīgu algu palielinājumu.

«No Rīgas domes pedagogiem nāks klāt vēl 50 eiro,» solīja Ušakovs. Tāpat viņš solīja pedagogiem vēl arī citus ieguvumus, ko plāno nodrošināt pašvaldība. Tikšot paplašināts sabiedriskā transporta atlaižu saņēmēju loks - pedagogi, kā arī skolu tehniskais un atbalsta personāls varēs iegādāties mēnešbiļetes par 16 eiro.

«Redzam, ka vidēji pedagogs zaudēs ap 100 eiro. Redzam, ka mazākumtautību skolas zaudēs, internātskolas, nelielas skolas, izglītības iestādes apkaimēs. Minot vārdu «optimizācija», kas jau bija iepriekš, - tā var draudēt mazākumtautību skolām, internātskolām,» brīdināja Ušakovs. Viņam nav skaidrs, ko ar īstenoto reformu vēlas panākt Izglītības un zinātnes ministrija un ko tā sagaida no Rīgas. Rīgas dome no nākamā gada 1.janvāra atkal piedāvās veselības apdrošināšanas skolotājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu