Slimnīcu biedrība: Valstij jāapsver kredītu pārņemšana arī no pašvaldību slimnīcām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Latvijas Slimnīcu biedrība uzskata, ka jāapsver iespēja valstij pārņemt kredītu atmaksu arī no pašvaldību slimnīcām, ne tikai valsts, sacīja biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs.

Taujāts, kā slimnīcas ietekmēs Veselības ministrijas iecere no 2017.gada pārņemt slimnīcu valsts galvotās kredītsaistības, Kalējs norādīja, ka kredīta atmaksas pārņemšana septiņu miljonu eiro apmērā ļaus ārstniecības iestādēm ietaupīto naudu novirzīt pacientu aprūpei, nevis kredīta dzēšanai. Kalējs gan atzīmēja, ka iecere attiecas tikai uz slimnīcām, kurām kredīta galvotājs ir valsts, un kopumā šādas slimnīcas ir mazākā daļa no visām Latvijas slimnīcām, kurām ir kredīti.

Slimnīcas vadītājs arī norādīja, ka kopumā septiņi miljoni eiro nav ļoti liela summa, kas sadalīta uz 11 slimnīcām.

Kalējs uzskata, ka nepieciešams spriest arī par to, kā dzēst pašvaldību slimnīcu kredītus, bet pagaidām to neviens vēl nav uzņēmies.

Kā norādīja Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, piemēram, šogad slimnīcai aizdevējam jāatmaksā 870 320 eiro. Valdībai uzņemoties kredīta atmaksu, slimnīcai būs iespēja veikt būtiskus uzlabojumus gan medicīnas tehnoloģiju iekārtu iegādē, gan arī slimnīcas infrastruktūras atjaunošanā un uzlabošanā. Šobrīd Bērnu slimnīcas valde izstrādā priekšlikumus minēto līdzekļu plānveida izlietojumam, pauda slimnīcā.

Savukārt kā norādīja Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, pakalpojumu tarifi nesedz faktiskās ārstēšanās izmaksas, līdz ar to valsts galvotā aizdevuma pārfinansēšana slimnīcai dod iespēju samazināt zaudējumus, nevis rada iespēju pārdalīt piešķirto finansējumu.

Austrumu slimnīcai katru gadu aizdevējiem nākas atmaksāt 1,58 miljonus eiro.

Kā ziņots, lai risinātu valsts galvoto aizdevumu saņēmušo veselības aprūpes iestāžu finanšu problēmas, valdība ceturtdien atbalstīja VM priekšlikumu no 2017.gada pārņemt slimnīcu valsts galvotās kredītsaistības 170 miljonu eiro apmērā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu