Slimība nedrīkst kļūt par nabadzības iemeslu!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Jāpanāk tāda situācija, ka slimība nekļūst par nabadzības iemeslu, šorīt intervijā Latvijas radio pauda veselības ministre Anda Čakša. Saslimušam cilvēkam ir jābūt iespējai nokļūt pie ārsta, turklāt saslimšana nedrīkst izraisīt lielu robu cilvēka maciņā, uzskata ministre. Patlaban veselības problēmu gadījumā vismazāk aizsargāti ir tieši mazturīgākie Latvijas iedzīvotāji.

Kādas ir prioritātes?

Šodien norisināsies konference «Veselības aprūpes sistēma Latvijā - strukturālās reformas un finansēšanas modeļi», kuras dalībnieki varēs izteikt domas par ministrijas piedāvātajiem veselības aprūpes modeļiem un veselības aprūpes nozarē darāmajiem darbiem.

Pēc ministres domām, ir jārunā par trīs galvenajiem darbiem: veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību, kvalitāti un efektivitāti, kā arī finanšu aizsardzību.

Cilvēka saslimšana nedrīkst kļūt par nabadzības iemeslu.

Saslimušam cilvēkam ir jānokļūst pie ārsta. Turklāt saslimšana nedrīkst izraisīt lielu robu cilvēka maciņā.

Patlaban saslimšanas gadījumā visvairāk cieš tieši mazturīgākie Latvijas iedzīvotāji.

Visiem veselības apdrošināšana

Lai visas trīs iepriekš minētās vajadzības apmierinātu, vajadzētu visaptverošu obligātā veselības apdrošināšanu un reorganizāciju.

Čakša saredz, ka veselības aprūpes sistēmai varētu novirzīt 12% no valsts budžeta, lai arī šāds naudas daudzums nav paredzēts nākamā gada budžetā.

Ministre akcentēja, ka jāpievērš uzmanība sirds un asinsvadu slimniekiem, onkoloģijas pacientiem, kā arī mātes un bērna veselībai.

Plāno diskutēt par dažādiem modeļiem

Konferencē plānots diskutēt par iespējamiem veselības aprūpes finansēšanas modeļiem, to ieguvumiem un vājajām pusēm, kā arī iezīmēt to veselības aprūpes politikas virzienu, kas būtu pareizākais, raugoties no sabiedrības viedokļa.

Konferences laikā savu redzējumu par veselības aprūpes sistēmu un finansēšanu Latvijā sniegs Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Veselības nodaļas vadītāja Frančeska Kolombo, Pasaules Veselības organizācijas Barselonas biroja veselības sistēmu stiprināšanai vadītājs Tamāšs Evetovits, kā arī jomas eksperti Latvijā - VM valsts sekretārs Kārlis Ketners, Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes vadītājs Uldis Rutkaste, Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis, Veselības aprūpes un darba devēju asociācijas valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds un ģimenes ārste Alise Nicmane-Aišpure.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu