Garozas pamatskolas direktore: Mācības 1.klasē varētu sākt 10%-20% sešgadīgo

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sputnik/LETA

Mācības 1.klasē no sešu gadu vecuma varētu sākt apmēram 10%-20% bērnudārzu audzēkņu, pauda Ozolnieku novada Garozas pamatskolas direktore Dina Štelmahere. «Mūsu skolā ir arī pirmsskola, tāpēc esam izveidojuši tādu sistēmu, lai bērni vieglāk adaptētos skolā, lai nebūtu krasu apstākļu maiņu,» atklāja direktore.

Viņa gan atzīst, ka sešgadīgiem bērniem apstākļu maiņa var sagādāt emocionālas un psiholoģiskas problēmas, taču gadījumā, ja mācības 1.klasē sāks no sešu gadu vecuma, klašu telpas vairāk jāpapildina ar rotaļām, jo bērni vēl ir tajā vecumā, kad grib rotaļāties.

«Kopumā tas ir kutelīgs jautājums. Mēs esam kā liela ģimene, te mācās arī bērnu māsas un brāļi, tāpēc mūsu vidē ir iespējama vieglāka iekļaušanās skolas vidē. Taču visu noteic attīstības līmenis, tas, ko bērns spēj. Tas ir jāvērtē, un jāpieņem attiecīgais lēmums,» pauda Štelmahere.

Viņa atklāja, ka pedagogu kolektīvs arī pašlaik katru gadu sagatavo katra bērna izvērtējumu, iekļaujot gan fizisko, gan emocionālo sagatavotību. Līdz ar to tas varētu arī būt pamats lēmumam par mācību sākšanu sešu gadu vecumā. «Nevarētu teikt, ka šādu bērnu, kas ir pietiekami sagatavoti skolai, ir daudz, tie nav 60% vai 70%. Tie ir 10%-20%, taču katru mācību gadu situācija mainās,» pārliecināta skolas direktore.

LETA jau ziņoja, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) iesniegusi izskatīšanai Ministru kabinetā grozījumus Izglītības likumā, tajos paredzot obligātās pamatizglītības apguves sākšanu no sešu gadu vecuma, vienlaikus saglabājot tiesiski legālu iespēju pamatotas nepieciešamības gadījumā to sākt arī gadu vēlāk. Minētās izmaiņas spēkā varētu stāties 2018.gada 1.jūlijā.

IZM uzsver, ka plānotais 1.klasē apgūstamais mācību saturs un metodika ir atbilstoši pašreizējās obligātajās pirmsskolas izglītības programmās bērniem sešu gadu vecumā apgūstamajam, un netiek paredzēts, ka sešus gadus vecajiem bērniem būs jāapgūst tas, ko pašlaik mācās septiņus gadus vecie bērni.

IZM skaidro, ka pamatizglītības apguvi bērns sāks sešu gadu vecumā tajā izglītības iestādē (pirmsskolā vai skolā), kur apgūta pirmsskolas obligātā izglītība, vai arī skolā, kura piedāvā pirmsskolas izglītības programmas, bet nodrošina vecumposmam atbilstošus apstākļus sešgadīgo bērnu mācībām.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu