Siliņš: Pensionāriem neapliekamais ienākumu minimums jāpaaugstina līdz minimālās algas apjomam

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) valde uzskata, ka pensionāriem neapliekamais ienākumu minimums jāpaaugstina līdz minimālās algas apjomam, intervijā pastāstīja federācijas priekšsēdētājs Andris Siliņš.

«Domāju, ka kaut kas šajā jautājumā ir sakustējies,» atzīst Siliņš. Viņš atminas, ka vēl pagājušajā gadā Saeimā, diskutējot par 2016.gada valsts budžetu, tika apspriests deputāta Andreja Klementjeva (S) priekšlikums - palielināt neapliekamo minimumu līdz 280 eiro. Toreiz no parlamenta tribīnes Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis (V) deva solījumu, ka pakāpeniski neapliekamais minimums tiks palielināts, norāda Siliņš.

«Diemžēl šis solījums ir palicis karājamies gaisā. Objektīvi vērtējot, ja toreiz pats iesniedzējs savu priekšlikumu nebūtu atsaucis, bija ļoti liela iespēja, ka Saeima varētu nobalsot pozitīvi,» pieļauj Siliņš.

Šobrīd gan šis jautājums neesot «nomests malā», par to tiek diskutēts Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas darba grupā. Risinājums varētu būt pensijām celt neapliekamo minimumu vismaz līdz 250 eiro, norāda Siliņš. Tomēr tas nozīmētu diezgan lielus mīnusus valsts un pašvaldību budžetiem. 80% no iedzīvotāju ienākuma nodokļa aiziet pašvaldībām, kuras vēlas, lai valdība tām šo samazinājumu kompensētu, piebilst federācijas vadītājs.

Turklāt viņš uzsver, ka neapliekamā minimuma palielinājums dotu papildu ienākumu pensionāru vidējam slānim, bet 60% visnabadzīgāko pensionāru tas nedotu neko. Tāpēc LPF vairāk uzsver to, ka ir jāpalielina piemaksa par darba stāžu līdz 1996.gadam. Siliņš uzsver, ka ir veikti aprēķini, cik naudas būtu nepieciešams, lai šo piemaksu palielinātu līdz 1,50 eiro par katru gadu pašreizējā viena eiro vietā, un skaitļi ir iespaidīgi - vairāki desmiti miljonu eiro gadā.

Tāpat LPF ir priekšlikums noteikt arī pensionāriem diferencētu neapliekamo minimumu. Vairāku tūkstošu lielajām pensijām neapliekamo minimumu vispār varētu atcelt, savukārt tiem, kam ir mazas pensijas, neapliekamo minimumu vajadzētu maksimāli palielināt, saka Siliņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu