Graube: Dalība mācībās Latvijā dod iespēju NATO labāk izprast mūsu drošības situāciju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

NATO ģenerāļiem paredzētās mācības Latvijā dod iespēju NATO augstākajiem virsniekiem labāk izprast mūsu valsts drošības situāciju, norāda Nacionālo bruņoto spēku komandieris Raimonds Graube.

Šodien noslēdzas NATO vingrinājums «Steadfast Pinnacle 2016», kas no 25.septembra norisinājās Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, Rīgā pulcējot 24 ģenerāļus no NATO dalībvalstīm un partnervalsts Zviedrijas, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā.

Vingrinājuma mērķis bija pilnveidot komandieru prasmi plānot un vadīt apvienotās operācijas, izspēlējot scenāriju, kas iekļauj kolektīvās aizsardzības operācijas un ir maksimāli pietuvināts pašreizējai ģeopolitiskajai situācijai.

Par pamatu vingrinājumam tika izmantota Visaptverošo operāciju plānošanas direktīva, kas ir viens no galvenajiem alianses apvienoto operāciju plānošanas dokumentiem.

Mācībās piedalījās Sabiedroto ātrās reaģēšanas korpusa štāba komandieris ģenerālleitnants Tims Redfords, NATO Speciālo uzdevumu štāba komandieris viceadmirālis Kolins Kilreins, NATO Apvienotās Gaisa pavēlniecības komandiera vietnieks gaisa spēku maršals Stjuarts Evanss, Francijas Ātrās reaģēšanas korpusa komandieris ģenerālleitnants Tjerī Korbē, NATO Sauszemes spēku pavēlniecības komandiera vietnieks ģenerālleitnants Paolo Rugjēro un citi augsta līmeņa virsnieki, kas ieņem vadošus amatus NATO.

«Vingrinājums «Steadfast Pinnacle» Rīgā noris jau sesto gadu, apliecinot Latvijas spējas sniegt uzņemošās valsts atbalstu augstā līmenī. Dalība mācībās Latvijā dod iespēju NATO augstākajiem virsniekiem labāk izprast mūsu valsts drošības situāciju, kas ir svarīgi, pieņemot aliansei būtiskus lēmumus,» uzsver Graube.

«Steadfast Pinnacle 2016» bija otrā daļa no Sabiedroto spēku augstākās virspavēlniecības Eiropā un Sabiedroto spēku augstākās transformācijas virspavēlniecības rīkotā vingrinājuma. Pirmā daļa «Steadfast Pyramid 2016» Rīgā norisinājās no 18. līdz 23.septembrim, un tajā galvenais uzsvars tika likts uz augstākā līmeņa virsnieku un komandieru apmācību operacionālās plānošanas, kā arī lēmumu sagatavošanas un pieņemšanas procesā.

Vingrinājumi «Steadfast Pyramid» un «Steadfast Pinnacle» Latvijā tiek rīkoti kopš 2011.gada. Saskaņā ar Latvijas un NATO Transformācijas pavēlniecības vienošanos šīs mācības Latvijā tiks organizētas līdz 2018.gadam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu