Kaljulaida: Savas prezidentūras gados ceru uz labu sadarbību ar Latviju

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Jaunievēlētā Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida ceturtdien, 20.oktobrī, ierodoties Latvijā, norādīja, ka savas prezidentūras turpmākajos piecos gados cer uz labu sadarbību ar Latviju - tā viņa ierakstījusi Rīgas pils viesu grāmatā, ceturtdien vēstīja LTV «Panorāma».

Igaunija prezidente Kersti Kaljulaidu parakstās viesu grāmatā klātesot Valsts prezidentam Raimondam Vējonim Rīgas pilī
Igaunija prezidente Kersti Kaljulaidu parakstās viesu grāmatā klātesot Valsts prezidentam Raimondam Vējonim Rīgas pilī Foto: Zane Bitere/LETA

Latvija ir otrā valsts, kur ierodas Kaljulaida, sākot savu iepazīšanās vizīšu sēriju. Ceturtdien pa dienu viņa bija Somijā, kur tikās ar šīs valsts līderi Sauli Nīnisti. Viņa uzsvēra, ka sadarbība starp Baltijas valstīm un Ziemeļvalstīm kļūst arvien svarīgāka, it īpaši ņemot vērā norises Eiropā. Viņu sarunās dominēja situācija Ukrainā un Sīrijā, kā arī «Brexit» sekas.

Lai arī Kaljulaida ar Latvijas prezidentu Raimondu Vējoni iepazinās jau ceturtdienas, 20.oktobra, vakarā, tomēr oficiālas abu valsts amatpersonu sarunas būs piektdien.

Valsts prezidenta viesu grāmata ar Igaunijas prezidentes Kersti Kaljulaidu ierakstu
Valsts prezidenta viesu grāmata ar Igaunijas prezidentes Kersti Kaljulaidu ierakstu Foto: Zane Bitere/LETA

Turpinot vizīšu iepazīšanās sēriju, viņa nākamajā nedēļā dosies uz Lietuvu.

Kaljulaida par prezidenti kļuva 10.oktobrī pēc tam, kad jauno Igaunijas prezidentu neizdevās ievēlēt nedz parlamentam trijos balsojumos augusta beigās, nedz mēnesi vēlāk divos balsojumos elektoru kolēģijai, kurā ietilpst arī pašvaldību pārstāvji.

Starp spēcīgākajiem kandidātiem bija Igaunijas politikas smagsvars, bijušais eirokomisārs Sīms Kallass, kuru balsojumā virzīja valdošā Reformu partija, kā arī sabiedrībā populārā Marina Kaljuranda, kura kandidēšanas dēļ atteicās no ārlietu ministra amata. Tomēr arī šie kandidāti nespēja iegūt nepieciešamo atbalstu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu