Vējonis: Graubes atvaļināšanās NBS darbā pārrāvumus neradīs, un Latvija būs gatava uzņemt sabiedrotos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Valsts prezidents Raimonds Vējonis noraida bažas, ka līdz ar Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandiera Raimonda Graubes atvaļināšanos no dienesta netiks nodrošināta procesu nepārtrauktība.

Neapšaubāmi, ka armijas komandieris ir nepieciešams, un atbilstoši pastāvošajai kārtībai jebkurš komandieris turpina darbu līdz brīdim, kad tiek nomainīts ar jaunu komandieri, medijiem šodien teica Vējonis. Turklāt jāņem vērā, ka Graube pienākumus pildīs līdz jauna komandiera iecelšanai.

Līdz ar to neesot pamata satraukumam, ka netiks nodrošināta nepārtrauktība. «Jautājumi tiek risināti. Pārrāvumu nav un nekādā gadījumā nebūs,» teica Valsts prezidents.

Tāpat viņš uzsvēra, ka Latvija ir un būs gatava uzņemt savu sabiedroto bruņotos spēkus. Prezidents arīdzan noraidīja izskanējušās runas, ka Graube atkāpies saistībā ar nepilnībām bruņoto spēku infrastruktūras izveidē.

Tāpat viņš atzina, ka informācija par atvaļināšanos nav negaidīta un tā ir jau labu laiku iepriekš pārrunāta ar aizsardzības ministru Raimondu Bergmani (ZZS).

Vaicāts, kā tiks izraudzīts jaunais komandieris un vai viņam kāds jau ir padomā, Vējonis norādīja, ka NBS komandiera izraudzīšanās procedūra ir stingri reglamentēta - jauno komandieri iesaka aizsardzības ministrs un, ja Valsts prezidents to akceptē, tad kandidatūra tiek virzīta lēmuma pieņemšanai Saeimā.

Visticamāk, amatu ieņems kāds nākamais hierarhiski augstāk esošais no NBS ģenerāļu vidus, uzsvēra Vējonis.

Jau ziņots, ka Nacionālās drošības padome vakar pieņēma zināšanai Graubes iesniegumu Valsts prezidentam Raimondam Vējonim, kurā NBS komandieris lūdz viņu atvaļināt no amata pirms pilnvaru termiņa beigām. Graubes pilnvaru termiņš beidzas 2018.gadā.

NBS komandieris aģentūrai LETA sacīja, ka no dienesta atvaļināsies, lai «dotu iespēju attīstīties militārajai piramīdai». Viņš arī publiski paziņojis, ka esot vienīgais vecākais NATO valstu komandieris.

NBS komandieri apstiprina amatā uz četriem gadiem un atbrīvo no amata Saeima pēc Valsts prezidenta priekšlikuma.

Graube ir pildījis NBS komandiera pienākumus no 1999.gada līdz 2003.gadam un no 2010.gada līdz 2014.gadam, kad pēc Valsts prezidenta priekšlikuma Saeima apstiprināja viņu amatā uz atkārtotu termiņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu