Bergmanis: Vienīgais Krievijai saprotamais komunikācijas veids ir spēks

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Vienīgais komunikācijas veids, kuru Krievija saprot un ņem vērā, ir spēks, tādēļ NATO ir jābūt stiprai un tas jāparāda, atklājot starptautisko drošības un ārpolitikas forumu «Rīgas Konference 2016», sacīja aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.

Viņš pauda, ka drošības situācija pasaulē mainās ļoti strauji. «Pagājušā gada konferencē līdzās Krievijas radītajiem izaicinājumiem un NATO spējām nodrošināt kolektīvo aizsardzību tika pārrunāta jaunās paaudzes karadarbība un propagandas karš. Šodien mēs redzam, ka šie izaicinājumi ir kļuvuši par mūsu ikdienu. Savukārt tie izaicinājumi, kurus pārrunāsiet šodien, atspoguļosies reģiona drošības aktualitātēs turpmākajos gados,» atzina ministrs

Bergmanis arī norādīja, ka mūsu reģions ir kļuvis par vienu no centrālajām asīm NATO aizsardzības un atturēšanas politikā.

«Aliansei jābūt stiprai un jāparāda savs spēks, jo tas ir vienīgais komunikācijas veids, ko Krievija saprot un ņem vērā. Krievijas rīcība reģionā ir neparedzama, tai trūkst caurskatāmības, un tā neveicina uzticību. Krievijas radītie izaicinājumi nav reģionāli, bet globāli. Tie atspoguļojas konvencionālajā, nekonvencionālajā, informatīvajā un kibertelpā. Mēs nevaram justies droši līdzās Krievijai, kamēr tā nerespektē citas valstis un savas starptautiskās saistības,» norādīja aizsardzības ministrs.

Bergmanis atzina, ka alianse ir pierādījusi spēju adaptēties stratēģisko izaicinājumu priekšā, tomēr mums jāpaliek modriem, lai nākotnē nepiedzīvotu nepatīkamus pārsteigumus un spētu pienācīgi reaģēt, ja tāda nepieciešamība radīsies. «Ciešāka NATO un Eiropas Savienības sadarbība, kibertelpas aizsardzība, daudznacionālo bataljona lieluma kaujas grupu izveide – tie ir tikai pirmie soļi, jo pārmaiņas, ar ko saskaramies, ir ilgtermiņa,» stāstīja ministrs.

Jau vēstīts, ka Latvijas Nacionālajā bibliotēkā 28. un 29. oktobrī norisinās viens no Baltijas jūras reģiona ikgadējiem nozīmīgākajiem drošības un ārpolitikas forumiem - Rīgas konference, kas 11. gadu pēc kārtas pulcē vairāk nekā 600 augsta līmeņa ārvalstu drošības un ārpolitikas ekspertus, diplomātus, politiķus, akadēmiķus, uzņēmējus un mediju pārstāvjus.

Kā informēja pasākuma organizatori, šogad konferencē diskutēs par Eiropas Savienības lomu globālajā ekonomikā, «Brexit» ietekmi uz Eiropas Savienības nākotni, NATO spējām pielāgoties 21. gadsimta izaicinājumiem, kā arī par Rietumu attiecībām ar Krieviju un Austrumu partnerības valstu izaicinājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu