Rasmusens: Nav izslēdzams, ka NATO austrumos būs jāizvieto pastāvīgas militārās bāzes

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Gadījumā, ja Krievija turpinās savas provokācijas, nav izslēdzams, ka NATO būs nepieciešams savās austrumu dalībvalstīs izvietot pastāvīgas militārās bāzes, uzstājoties drošības un ārpolitikas forumā «Rīgas konference 2016», pauda bijušais alianses ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens.

Rasmusens uzsvēra, ka NATO ir apmierināta ar tiem lēmumiem, kas tika pieņemti pirms vairākiem gadiem, - Baltijas valstu uzņemšanu aliansē. Šobrīd jāņem vērā pieaugušie Krievijas radītie draudi.

«Mums ir jāpalielina NATO klātbūtne alianses austrumos. Pirmie soļi tika sperti jau Velsas samitā - šie lēmumi tika ieviesti. Ja Krievija turpinās savas provokācijas, mums klātbūtni būs jāturpina palielināt. Es pieļauju, ka atsevišķos gadījumos mums vajadzēs izvietot arī pastāvīgas bāzes, lai varētu reaģēt, ja kāds izdomās uzbrukt NATO sabiedrotajiem,» teica Rasmusens.

Viņš arī norādīja, ka Krievija šobrīd no NATO stratēģiskā partnera ir pārvērtusies par stratēģisku izaicinājumu. Tāpat NATO kādreizējais vadītājs apsveica Latvijas lēmumu palielināt finansējumu aizsardzībai līdz 2% no IKP.

Jau vēstīs, ka Latvijas Nacionālajā bibliotēkā 28. un 29. oktobrī norisinās viens no Baltijas jūras reģiona ikgadējiem nozīmīgākajiem drošības un ārpolitikas forumiem - Rīgas konference, kas 11. gadu pēc kārtas pulcē vairāk nekā 600 augsta līmeņa ārvalstu drošības un ārpolitikas ekspertus, diplomātus, politiķus, akadēmiķus, uzņēmējus un mediju pārstāvjus.

Kā informēja pasākuma organizatori, šogad konferencē tiks diskutēts par Eiropas Savienības lomu globālajā ekonomikā, «Brexit» ietekmi uz Eiropas Savienības nākotni, NATO spējām pielāgoties 21. gadsimta izaicinājumiem, kā arī par Rietumu attiecībām ar Krieviju un Austrumu partnerības valstu izaicinājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu