Kanāda apmierināta par Latvijas sasniegto progresu, gatavojoties uzņemt NATO starptautisko bataljonu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Kanādas aizsardzības ministrs Hardžits Sadžans šodien Rīgā pauda apmierinātību ar Latvijas sasniegto progresu, gatavojoties uzņemt Kanādas vadīto NATO starptautisko bataljonu.

Sadžans šodien žurnālistiem teica, ka Kanāda ir lepna uzņemties bataljona vadošo lomu Latvijā. Viņš norādīja, ka abām valstīm ir kopēja vēsture un šī ir iespēja attīstīt savstarpējās attiecības.

Sadžans uzsvēra, ka ir ļoti apmierināts ar sasniegto progresu, ko panākusi Latvija, gatavojoties bataljona izvietošanai valsts teritorijā, tādējādi ļaujot kā Kanādas, tā arī citu partnervalstu karavīriem sanākt kopā, trenēties un demonstrēt NATO atturēšanas misiju.

Kanādas politiķis skaidroja, ka Kanāda uz Latviju pārvietos šim procesam visu nepieciešamo aprīkojumu, tostarp bruņutehniku. Tā darīs arī citas bataljona dalībvalstis, tādējādi nodrošinot to, ka bataljons būs pilnībā darboties spējīga kaujas grupa ar visu nepieciešamo aprīkojumu. Patlaban par karavīru pārvietošanu spriež loģistikas plānotāji, kuriem ir jāļauj darīt savs darbs, taču procesi notiekot strauji.

Kanādas aizsardzības ministrs arī norādīja, ka ir svarīgi raudzīties uz Krievijas rīcību noteiktā kontekstā. Daudzas lietas, ko darot Krievijas prezidents Vladimirs Putins, ir tikai retorika. NATO nav naiva, un tai ir iemesli, kāpēc aliansei ir aizsardzības un atturēšanas funkcija.

«Mēs ceram, ka mūsu atturēšanas misijas laikā Krievija atgriezīsies pie konstruktīva dialoga, kļūstot par atbildīgu partneri. Diemžēl patlaban rīcība runā skaļāk par vārdiem, un ir nepieciešams darīt daudz, un NATO turpina vērtēt situāciju,» norādīja Kanādas aizsardzības ministrs.

Kanāda jau sen esot tieši iesaistīta Eiropas drošībā. Kanāda un visas citas dalībvalstis vienmēr izvērtēs esošo situāciju un pieņems atbilstošus lēmumus, piebilda Sadžans.

8.jūlijā NATO samitā Varšavā tika apstiprināta vienošanās par NATO sabiedroto spēku klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā rotācijas kārtībā. Tika pieņemts lēmums, ka 2017.gadā Latvijā, Polijā, Igaunijā un Lietuvā izvietos daudznacionālas bataljona lieluma kaujas grupas. Latvijā izvietotās kaujas grupas ietvarvalsts būs Kanāda.

Kaujas grupu izveides un izvietošanas mērķis ir veicināt NATO īstenoto atturēšanu un stiprināt alianses aizsardzību.

Kanāda topošajā NATO daudznacionālajā bataljonā Latvijā uzņemsies vadošo lomu, bet tajā iekļausies arī Albānijas, Slovēnijas, Itālijas un Polijas karavīri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu