Piebalgs: varam mācīties no populistiem, kā runāt ar cilvēkiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Politiskās partijas var mācīties no populistiem to, kā runāt ar cilvēkiem, «Providus» rīkotajā diskusijā par partiju nākotni pauda politiķis Andris Piebalgs (V).

Viņš uzsvēra, ka viena no lietām, kuras trūkst Latvijas politisko partiju vidē, ir harismātiski līderi, kuri pasniedz politisko domu. «Pastāv milzīga plaisa starp vēlētājiem un tiem, ko viņi ir ievēlējuši,» uzsvēra politiķis. Viņš piekrita, ka politiķi ar saviem vēlētājiem runā stīvā valodā, tādēļ nespēj tos uzrunāt. Piebalgs pauda, ka šādā ziņā varētu mācīties no populistiem.

To, ka sabiedrība nevēlas iesaistīties politikā, viņaprāt, varētu risināt, arī neveidojot milzīgu partiju, bet vairojot atbalstītāju loku, kuri ir tuvi partijai.

Diskusijā politiķim daļēji piekrita Konrāda Adenauera fonda Politikas un konsultāciju departamenta vadītājs Niko Lange. «Attieksme un tēls traucē aizsniegt cilvēkus. Partijām ir jābūt atvērtām cilvēkiem,» stāstīja eksperts. Viņš norādīja, ka tie, kuri ir «izgājuši cauri partijas sistēmai», nebūs līderi. Kā piemēru viņš minēja Vācijas kancleri Angelu Merkeli, kura arī tika atrasta «ārpusē».

Rīgas Juridiskās augstskolas viesprofesore Vita Matiss uzsvēra, ka arī ierindas partijām būs jāatrod to, kā aizsniegt cilvēku bailes, jo tās nav racionālas. «Cilvēki meklē drošību un pasargātību. Viņi grib būt pasargāti no pārmaiņām. Tam var palīdzēt autoritārs līderis. Ja partijas neizdomās, kā to aizskart, tad tām neizdosies,» norādīja eksperte.

Viņa skaidroja, ka sabiedrība pašlaik labprātāk balso par tiem, kuri ir ārpus sistēmas, un populisti to izmanto, norādot to, kādus labumus sistēmas iekšpusē esošie politiķi ir saņēmuši. Matiss norādīja, ka šī situācija attiecināma arī uz Latviju.

Adenauera fonda pārstāvis gan pauda viedokli, ka nevar salīdzināt ASV politiskās partijas, par kurām runāja Matiss, un Eiropas politiskās partijas.

Jau ziņots, ka ASV notikušajās prezidenta vēlēšanās uzvarējis Republikāņu partijas kandidāts Donalds Tramps, kurš pazīstams ar saviem populismam raksturīgajiem izteikumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu